24.03.2018 11:00

Zamyšlení: Natáčení videí na koncertech se může stát brzy minulostí

Diváci na koncertu si brzy možná už nezafotí. Diváci na koncertu si brzy možná už nezafotí. Foto: Lukáš Loužecký/musicweb.cz

V současné době můžete téměř na každém koncertu zahlédnout dav lidí, kteří ve svých rukách třímají mobilní telefon a natáčejí si videa právě probíhajícího vystoupení. Většině lidí v publiku to příliš nevadí. Ale sami umělci na to mají trochu odlišný názor...

Určitě se vám to rovněž stalo. Přijdete na koncert, chcete si užít svou oblíbenou kapelu, ale místo toho před vámi stále někdo šermuje telefonem. V dnešní době se jedná o standardní věc na každé hudební akci. Těch několik návštěvníků v klubu, kteří si chtějí vychutnat především muziku bez používání mobilu, je považováno téměř za exoty. Naštěstí se na jejich stranu začínají stále častěji stavět samotní muzikanti, které rovněž nebaví dívat se na les telefonů. 

Bývalý frontman White Stripes Jack White, kapely Misfits, Guns N´Roses nebo Alicia Keys. To jsou jen někteří z umělců, kteří tvrdě bojují za zákaz používaní mobilních telefonů na koncertech. Velice jim v tom pomohl muž jménem Graham Dugoni, který založil v roce 2014 společnost jménem Yondr, vyrábějící speciální obaly na mobilní telefony.

 

 

Celé to funguje tak, že návštěvník koncertu musí před vstupem do klubu uzavřít svůj telefon do pouzdra Yondr, které si vezme s sebou. Během vystoupení potom může tento obal otevřít pouze na k tomu určeném místě v zázemí klubu. Ale není to už přílišné narušení svobody?

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Naprosto chápu umělce i pořadatele, že chtějí donutit fanoušky, aby si užívali především atmosféru akce. Samotnému mě ty desítky, stovky až tisíce natažených rukou s mobilním telefonem začínají lézt na nervy. Většina videí je navíc hodně podprůměrné kvality a tím na Youtubu nedělají umělci příliš dobrou reklamu. Ale každá věc má i druhou stranu mince. Co když budu mít mobil uzavřen v pouzdru a budu muset vyřešit důležitou zprávu či hovor? Než se prorvu přes lidi na místo, kde mohu telefon otevřít, stejně přijdu o část koncertu. A navíc může být v tom případě zdržení i zásadní, protože se může jednat o zdraví nebo život někoho jiného. Natáčení telefonem navíc několikrát pomohlo objasnit situaci, kdy někoho napadla ochranka nebo dokonce samotný interpret.

 

 

Toto rozhodnutí o zákazu mobilních telefonů proto rozhodně není tak jednoduché. Kapely díky tomu navíc mohou přijít o část svých fanoušků, kteří jim tento zásah do svobody neodpustí. O něco smířlivější řešení nabídl před dvěma lety Apple. Ten získal patent, který by všem uživatelům jablíčkového telefonu znemožnil na koncertech pouze natáčení videa. Fungovalo by to tak, že nad pódiem by bylo několik vysílačů, které by po danou dobu deaktivovaly funkci videokamery na vašem telefonu. Bohužel od vydání patentu se nic moc neděje.

Právě toto je podle mého krok tím správným směrem a věřím, že již brzy se dočkáme podobného řešení. Yondr až příliš zasahuje do svobody člověka, což by ve větším měřítku mohlo způsobit nechuť lidí chodit na koncerty.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.