18.04.2018 14:18

Jak správně vybrat akustickou pěnu? Praktické tipy Doporučeno

Nejeden hudebník se zamýšlel nad tím, jak dosáhnout lepšího zvuku. Plata od vajec, staré koberce či matrace. Znáte to? Možná jste si tím také prošli, ale stříleli jste naslepo nebo jste nedosáhli požadovaného akustického efektu. Doba se změnila, to co bylo kdysi nedostupné, je nyní dostupné za rozumnou cenu a v širokém výběru. O čem je řeč? O akustické pěně.

Akustika vs. Odhlučnění (k čemu akustická pěna je a k čemu ne)

A tady máme konkrétní příklad: Profesionální hudebník Honza potřebuje vybavit studio akustickými prvky. Jelikož má studio situováno kousek od panelových domů, kde bydlí mnoho obyvatel, nutně potřebuje realizovat také odhlučnění. Samotná akustická pěna jak ji známe (jehlany, basstrapy a pod.) totiž neřeší primárně odhlučnění, ale vlastní akustiku prostoru (snížení doby dozvuku jednotlivých akustický vln) a tím je v místnosti příjemnější hraní a snížená hladina hluku.

S cílem eliminovat hluk směrem z místnosti ven tedy nejprve místnost a dveře obloží těžkými akustickými deskami (o gramáži 180 kg/m², s tolerancí 10 %). Desky, které jsou tuhé, pružné slouží jako akustická izolace a je vhodné dát také pod kytarové aparáty, které jinak stojí celou svou vahou na tvrdé zemi, do které rezonují. To platí i o bicích.
Podívejte se jaký mají akustické lisované desky útlum v praxi:

 

 

akusticka-pena-01

 lisovane-akusticke-desky-01

Jakmile má lisované desky nainstalovány, zaklopí je deskami. Ideálně OSB deskami, ty totiž díky povrchovým pórkům mají o dost lepší vlastnosti, než celohladký, jednolitý sádrokarton. Případně se dá použí také perlinka a omítka/štuk.

Na řadu přichází akustika.
Jako první hlavní plochu pro obložení volí strop, kde je radno použít silnou akustickou pěnu jako je chocolate 9cm, nebo hladké tlusté panely. Strop obloží pokud možno celý. Na stěny jako primární akustickou pěnu volí Jehlany 7cm, které krásně pohlcují středy a výšky. Na stěny už volí plochy, aby celkové obložení nebylo více než cca 60%. jinak by mohla být místnost přetlumená. Do rohů instaluje Bass trapy (včetně rohových kostek). Nezapomněl ani na podlahu, kterou pokryje zátěžovým kobercem.

akustika-mistnosti-01

akustika-mistnosti-02

 

Mohl by místo jehlanů (ty jsou za skvělou cenu) také využít designovou pěnu. Akustický molitan COMPLET vychází z nejpoužívanějších pěn ve zkušebnách a studiích. Kromě toho, že pohltí celou škálu kmitočtů, které se u akustické pěny měří, také dost dobře vypadá. Je velice zajímavý a nápaditý. Zkrátka neobyčejný.

Na jednom kusu nového universálního profilu jsou použity takové akustické profily a v takové poměru, že uživatel již nemusí přemýšlet nad vlastními mixy a vše složitě dopočítávat.

Profil obsahuje 89% podíl oblíbených hrotů a V profilů na vysoké a střední frekvence. 11% kostky síly 7 cm bez profilu. Ta se postará kromě nejvyšších výšek také o nižší frekvence.

akustika-zkusebny-01

akustika-nahravaciho-studia

 

Jaká je startovací varianta pro kapely, které nemají peníze na akustickou pěnu?

Amatérští hudební kamarádi našeho Honzy využívají pro své potřeby zkušeben základní akustickou pěnou typu Sinus 3 cm. Zapomeňte na plata od vajíček (ty jen odrážejí zvuk a nepohlcují). Díky této pěně není zvuk na zkušebně „mrtvý", avšak skvěle eliminuje chaotický hluk, nepříjemné dozvuky, zvukové odrazy a zkrátka jednotlivé nástroje „roztřídí" a zajistí dostatečný komfort při zkouškách kapely, jelikož se každý z hráčů lépe slyší.
Není však úplně od věci tyto sinusy kombinovat se 7 centimetrovými jehlany a basovými pastmi. Nebo použít pouze Jehlany a Bass trapy.
Podívejte se na názorné video, ve kterém odhalíte a jasně uslyšíte, kolik potřebujete akustické pěny a jaký to má efekt:

 

akustika-zkusebny-02

 

Co hudební kluby, umělecké školy, třídy a sály? Aneb akustická pěna umí být i nehořlavá

Zejména základní umělecké školy, hudební akademie, třídy, sály – tohle všechno jsou veřejné prostory, kde by měly být dodrženy protipožární bezpečnostní předpisy, takže je nutné použít akustickou pěnu v samozhášivé úpravě (E).
Do hudebních klubů je možné využít zajímavější tvary akustických pěn a stejně tak je možné mít akustickou pěnu v nejrůznějších barvách, které budou ladit s vaším interiérem.

akustika-klubu-01

barevna-akusticka-pena

 

Pro třídy, sály či školící místnosti je ideální top varianta akustické pěny - melamin. Jeho předností je bílá stálá barva, čímž nezatmavuje prostory a je úplně nehořlavý (B2). Na melaminu uvítáme hned tři žádoucí vlastnosti: Vyrábí se v bílé barvě, případně světlounce šedivé barvě a odolává degradaci, je tedy stálo barevný, dále je melamin nehořlavý a používá se v prostorech, kde je potřeba plnit náročnější směrnice v ohledu na protipožární ochranu a v neposlední řadě to, že je opravdu velmi lehký. Navíc se jedná o nejlépe akusticky účinný materiál v kategorii porézních materiálů.

 



 

akustika-call-centra

 

Další možností, která je zároveň estetická, je využití akustických obrazů. Spojíte příjemné s užitečným - vypadají skvěle (je možnost použít i vlastní fotky) a řeší akustickou pohodu v místnosti.

akusticke-obrazy

 

Klasické pěny hoří, jenže pěny se sníženou hořlavostí ne. To je hlavní rozdíl. Vezme-li kus hořlavé pěny a kus samozhášivé, zjistí, že se materiál výrazně liší také v tuhosti. Pěny klasické – hořlavé – jsou na omak mnohem pevnější. Nedají se tak snadno stlačit a jsou bytelnější a velmi dobře se s nimi pracuje. Pěny s protihořlavou úpravou jsou o něco měkčí. Také je mezi nimi drobný odstínový rozdíl. Obě pěny jsou antracitově tmavě šedé. Jen samozhášivá pěna je o něco tmavší. Je to způsobeno odlišným výrobním procesem, ale funkci plní stejnou – bez rozdílu.
Podívejte se na hořlavost a nehořlavost akustické pěny:

 

Mobilní akustika aneb nahrát a schovat

akusticky-paravan

 

akusticky-paravan-01

Pokud nemůžete mít místnost trvale obloženou akustickými prvky, je tady řešení jménem akustický paravan.
Hlavní výhody jsou, že jej snadno převezete kamkoli. Paravany jsou skladné, účinné a nic nelepíte. Rozložíte, zahrajete, složíte, zasunete zpět pod postel... Vyrobeny ručně z kvalitního dřeva a akustické pěny. Podívejte se na detailní video:
Na domácí hraní Vám postačí 1 – 2 paravány. Ze dvou lze udělat kostku 1x1m, to je dostatek místa pro nahrávání zpěvů, kytar, dechů apod. K bicím už potřebujete minimálně 3.
Kromě akustiky Vám paravány částečně vyřeší také částečně hlučnost z okolí a to ať Váš nástroj, či zpěv nejde tolik do okolí a také aby okolí nerušilo vás. Určitě znáte, ty chvíle, když se zavřete do pokoje, že si něco nahrajete a někdo vedle v kuchyni začne mýt nádobí. Paravan má výšku 200cm, šířku 100cm a sílu 10 cm. Velká kolečka z plastu pro snadnou manipulaci a kvalitní zpracování, zadní desky sololit, rám dřevotříska s povrchovou úpravou dýhy.

Máte konkrétní dotaz? Obraťte se na experty z oboru

Jakou pěnu vybrat, v jakém množství, jak ji rozmístit, kolik mám objednat, jak pěnu řezat, jak ji přilepit? Toto jsou dotazy, které s vámi řeší specializovaný eshop akusticka-pena.cz již od roku 2009.
Rádi vám poradí po telefonu, tak emailem. Nejprve si ale stáhněte jejich příručku zdarma, ve které naleznete ještě detailnější informace k výběru akustické pěny a akustických materiálů. Dozvíte se také, jak správně pěnu lepit, řezat a jak s ní správně pracovat.

prirucka-zdarma

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.