11.12.2018 13:02

Žebříček 15 nejlepších světových kytaristů pro letošní rok

V letošním hlasování o nejlepšího kytaristu za rok 2018 měli šanci uspět ti, kteří právě v tomto roce něčím vynikli. Soutěž nazvaná The Total Guitar proběhla na stránkách Musicradaru a zde pro vás máme její výsledky.

 Výčet těch nejlepších začneme od konce, ať naší zprávě vtiskneme trochu té dramatické napínavosti. Posledních 5 míst, o kterých se nebudeme více rozepisovat, obsadili tito umělci:

15. Rich Robinson (The Magpie Salute)
14. Michael Schenker
13. Phil Collen, Vivian Campbell (Def Leppard)
12. Billy Corgan, James Iha, Jeff Schroeder
11. Tim Sult, Neil Fallon

10. Jerry Cantrell, William DuVall (Alice In Chains)
Nová deska Rainier Fog grungeové kapely Alice in Chains patří mezi jedno z nejlepších kytarových alb a dvojice DuVall a Cantrell na tom mají svůj lví podíl.

9. Elizabeth „Lzzy“ Hale, Joe Hottinger (Halestorm)
Vydání čtvrtého studiového alba Vicious znamenal i pro kytaristku a kytaristu skupiny Halestorm nominaci do letošní soutěže o nejlepšího kytaristu a s umístěním mohli být více než spokojeni.

8. Chris Robertson, Ben Wells (Black Stone Cherry)
Tito rockeři z Kentucky jsou rok od roku silnější a novým albem Family Tree dokazují, že patří na přední příčky hard rocku.

7. Tom Morello (Rage Against The Machine)
Kromě účinkování v různých kapelách se Tom Morello věnuje i sólové tvorbě a právě z ní vzešlo na podzim jeho již čtvrté samostatné album nazvané The Atlas Underground, kombinující rock, dubstep, hip-hop a další žánry. Jeho kvalitu umístění v
tomto žebříčku jen dokazuje.

6. Justin Hawkins, Dan Hawkins (The Darkness)
Ačkoliv se nová deska The Darkness plánuje vydat až v příštím roce, do ankety se Justin a Dan Hawkinsovi dostali díky ochutnávce písně pro CBeebies show Catie's Amazing Machines. Díky jejímu úspěchu se dá předpokládat, že se máme na co
těšit, až bude deska celá.

Čtěte také: Joe Satriani je na What Happens Next technický a rockový

5. Slash (Guns N'Roses)
Mezi legendárními špičkovými kytaristy jméno Slash nemůže chybět. A čím se v roce 2018 nejvíce představil ? Jistě k tomu přispěl závěr turné Not In This Lifetime Guns N' Roses jejich koncertem na věhlasném Download festivalu, který se
každoročně koná v Donington Parku v Anglii a je považovám za vrcholnou akci roku.

4. Joe Satriani
Další jméno, které netřeba představovat, Joe Satriani patří k absolutní kytarové špičce a v žebříčcích těch nejlepších se pravidelně umísťuje na nejvyšších příčkách. Je to až neuvěřitelné, ale letos vydal své již 16. studiové album What Happens Next.

3. Paul Gilbert
K tvorbě svého nové sólové desky si tentokrát Paul Gilbert přizval i své fanoušky. Behold Electric Guitar je ukázkou stylu hraní na elektrickou kytaru s mnoha riffy a sóly s bluesovým i jazzovým podtextem a rozhodně za to stojí.

2. Richie Kotzen
Kytarový virtuóz Richie Kotzen několikrát koncertoval i v Praze, má i u nás spousty fanoušků. Na svém kontě má pěknou řadu desek, z toho více než dvacet sólových. Letos představil svou novou skladbu Riot

 

 

1. Mark Tremonti, Myles Kennedy (Alter Bridge)
Alter Bridge : Live at the Royal Albert Hall tak zní název desky, která letos vyšla a ačkoliv se nejedná o studiové album, vyšvihla tyto dva výborně se doplňující kytaristy až na vrchol ankety. Alter Bridge patří mezi nejuznávanější současné rockové kapely.
U nás zatím koncertovali jen jednou vloni v červnu, ale zpěvák a kytarista Myles Kennedy k nám již několikrát zavítal společně se Slashem a jeho doprovodnou kapelou The Conspirators.
Mark Tremonti se u nás již také objevil sólově, naposledy před necelým měsícem v Brně, se svým projektem jednoduše nazvaným Tremonti.

Čtěte také: Alter Bridge se poprvé představili v Praze

Ohlédnutí za končícím rokem 2018 přes kytarové struny je tedy velice pestré a zanechává za sebou zase spoustu kvalitní muziky. A nám nezbývá, než se těšit, jaké lahůdky tohoto žánru nám přinese ten nadcházející 2019 ... ?

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.