15.05.2020 13:00

Dan Horyna je ve své knize spíš terapeut než hudebník

Životní příběh Dana Horyny, zpěváka kapel jako Vitacit nebo Benefit, si rozhodně o nějaké to zpracování říká. Nadějný frontman to nikdy nedotáhl do první ligy, jelikož jeho dráhu lemovaly opakované problémy s drogami. Nad vlastními démony se mu nakonec podařilo zvítězit a dnes jako terapeut pomáhá drogově závislým.

Knížka Přežil jsem sám sebe není nikterak obsáhlá. Vyprávění je rozděleno do krátkých kapitol, prokládaných odpověďmi na doplňující otázky spoluautorky Radky Červinkové (a ilustracemi Bedřicha Čermáka). Je fér si hned na začátek říci, že fanoušci Dana Horyny - hudebníka si na své moc nepřijdou.

Je pravda, že se tu zpěvák několikrát vyznává z lásky k hudbě a snaží se vysvětlit, co pro něho znamená, ale historky z muzikantského života, tak typické pro biografie rockových hvězd, tu budete hledat marně. Horyna věnuje poměrně dost prostoru lidem, kteří ho k hudbě přivedli, ale samotnému působení ve Vitacitu je zde věnován snad jeden odstavec. A ještě jeden Benefitu. Paradoxně snad nejvíc prostoru tak dostává, kromě srdečního Merlina, angažmá u krále normalizačního popu Františka Janečka.

 

 

Místo vyprávění příběhů se totiž Horyna soustředí hlavně na cestu, kterou prošel ve svém nitru. S brutální upřímností mluví o svém dětství, vztahu k rodičům a dědečkovi, jenž ho silně ovlivnil. Jen v krátkosti se dozvíme, že část dětství strávil v Číně, proč se málem utopil a jak se už ve škole začal projevovat jeho ambivalentní vztah k autoritám a pravidlům. Už zde se snaží najít kořeny svých pozdějších trablů.

Zlomovou událostí bylo pro Dana Horynu zatčení po jakési spontánní produkci na Karlově mostě. Pobytu v cele věnuje zvláštní pozornost a já jsem znovu žasl na tím, jak snadné a samozřejmé bylo pro rudé mlátičky zničit mladý lidský život. Úspěšný atlet studující grafiku sice nakonec žádný trest natvrdo nedostal, ale následoval vyhazov ze školy, který pro něho byl tvrdou ranou.

Ani o počátcích pervitinové kultury u nás, jíž byl Horyna přímým účastníkem, se toho zase tolik nedozvíme. Je jisté, že jen tyto vzpomínky by vydaly na samostatnou knihu. Jako terapeut a praktikující buddhista sleduje autor svůj život se střízlivým odstupem. Nehledá výmluvy ani viníky svých opakovaných pádů. Jenom nám trpělivě popisuje svou cestu.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Než se dokázal postavit sám sobě, drogy mu efektivně zničily hudební kariéru, několik manželství a nakonec ho málem dohnaly k sebevraždě. Cesta zpět byla pomalá a bolestivá a možná tak úplně nikdy neskončí. A po ní tu jako memento zůstane tahle knížka. Vyprávění o tom, že pokud se člověk dokáže vyrovnat sám se sebou, může najít cestu i z té nejhlubší propasti.

Datum vydání: 14. 04. 2020

Formát/počet stran: 145×205, 144 stran

Jazyk: Čeština

Vydavatel: Grada Publishing

Hodnocení: 80 %

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.