×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 287
JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 285
Vytisknout stránku
03.05.2014 13:00

CD: Nové album Republic of Two „Silent disco" nabízí alternativní zážitek na světové úrovni

Soundtrack k rozjímání... tak by se dal popsat nový počin české alternativní kapely Republic of Two. Je to jako když se ocitnete sami v pokoji po sledu úchvatných zážitků a nevíte co dál se životem. Je to trocha snění v momentech, kdy vás dožene tvrdá realita života. Je to hluboké, syrové, ale zároveň jemné a nevtíravé. Minimalistické pojetí hudby - jen akustické kytary, basa, cello a zpěv.

Kapela sama svou hudbu popisuje jako indie žánr inspirovaný skandinávskou lehkostí a britskou melodičností. A opravdu, severská melancholie jako by se mísila s něčím velmi britským. Některé písně zvukově připomínají Placebo v akustické verzi.
První půlka desky se zdá spíše zaměřená na instrumentální stránku, v druhé části jako by album nabíralo na melodičnosti, zde se dočkáme velmi zajímavých hlasových výkonů. Celek ale působí velmi zaobleným dojmem, pro někoho možná i mírně monotónním.

První skladba Let's escape from who we are má velmi zajímavý koncept. Z nepříliš melodického a strohého začátku se po půlce vyvine líbivá podtrhující harmonie a skladba tak postupně nabývá na intenzitě. Na konci si ještě užijeme dozvuk oné harmonie. Jako začátek desky opravdu povedené a nadčasové.
Čtvrtá píseň Cold hands, warm heart je nepochybně jedna z nejlepších na desce. Kapele se podařilo napodobit tlukot srdce, který můžeme slyšet po celou dobu skladby, a který perfektně dotváří atmosféru. Refrén je pak tvořen jen jakýmsi pobrukováním, ovšem jeho melodie je přímo úchvatná. Znít vám v hlavě bude nejspíš ještě dobrých pár hodin.
V druhé části desky jsou nejzajímavějšími kousky písně What if a Needle in the hay. Obě připomínají akustické rockové balady a vyznačují se výraznou melodičností.
Celkově se jedná o povedené album, ovšem samozřejmě nadchne hlavně příznivce indie a alternativní scény.

Republic of Two jsou kapela vskutku originální. Vystoupení Jiřího Buriana a Mikoláše Růžičky totiž doprování ještě výtvarník Aleš Růžička, který na plátno transformuje hudební frekvence do podoby obrazů. Hudební zážitek je tak obohacen o novou dimenzi, různé formy umění se zde prolínají. Album Silent Disco, jež vyšlo 11. dubna, je pro kapelu v pořadí třetí dílo. V pražském divadle Archa proběhl 25. dubna jeho křest. Ke skladbě Cold Hands, warm Heart navíc vznikl i zbrusu nový videoklip. Na tom kapela spolupracovala s partou nadšenců v Kamerunu, kde se snažili o záchranu pralesa a dokonce dokázali i postavit školu pro místní děti.

Vznik videoklipu komentuje Jiří Burian těmito slovy:
„Mám velkou radost ze spolupráce s lidmi z nadace Kedjom-Keku, z toho jak klip dopadl i z celého konceptu série videoklipů z různých zemí světa. Je zajímavé, že zatím co my tady řešíme banální problémy a žijeme si v přepychu, v Kamerunu jsou lidé, kteří mají daleko důležitější a významnější věci na práci, ať už je to je stavba školek ,výuka dětí nebo sázení stromů v pralesech, které pomalu mizí. Jsme velice rádi, že jsme mohli s naší hudbou být součástí něčeho tak významného".

Kapela je od konce dubna do začátku června na turné a do Prahy zavítá dokonce třikrát.

 

Seznam skladeb:

1. Let's escape from who we are

2. Promise

3. Fire in me

4. Cold hands, warm heart

5. The glass is broken

6. Silent disco

7. Journey

8. What if

9. Me and my regret

10. Needle in the hay

11. Trust

12. Sleepers

 

 

 

Poslední od