×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 999
Vytisknout stránku
13.05.2020 13:00

Australané Violent Soho novou deskou vzkazují, že skoro všechno je OK

Novinka Everything is A-OK od australské kapely Violent Soho je vyrovnanější než předchozí počiny, ale stále si drží grungovou sebeironii a zuřivost. Už podruhé se Violent soho podařilo získat „number-one“ album v Austrálii. A opravdu se není čemu divit.

Skupina Violent Soho patří ke hvězdám alternativního rocku na australské scéně. Poslední deska Waco vyšla před čtyřmi lety. Její nástupce Everything is A-OK přichází do nesnadné doby, přesto se tomuto albu zadařilo a stalo se první deskou v žebříčku australského rádia Tripel J. Stále se jedná o alternativní rock říznutý punkem a kapelami typu Pixies, Pearl Jam, Mudhoney či Nirvana. O produkci desky se postaral producent Greg Wales právě z rádia Triple J.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Atmosféra alba je už na první poslech uvolněnější než u předchozích Waco a Hungry Ghost. Náhledy do všedního života australského mileniála, tedy generace, do které kapela spadá, jsou na Everything Is A-OK podávány s mnohem sebeironičtějším a vyrovnanějším nadhledem. Samotný instrumentál zůstává dost podobný předchozím albům – i zde najdeme zkreslené a výrazné riffy a princip grunge spočívající v rozdílu mezi slokou a refrénem: potichu – nahlas, pomalu – rychle.

 

 

Po zvukové stránce je album velmi povedené. Zvuk je ryzí, čistý. Hudebně stojí kapela na stejném místě, což je její velkou výhodou. Chrapláků je rozhodně méně, ale na škodu to není. Mnohem více totiž vynikla melodičnost, kterou Violent Soho disponují.

Pick It up Again, Sleep Year, Lying on the Floor či balada Slow Down Sonic jsou skladby, u kterých je cítit největší podobnost s předchozí tvorbou. Tohle jsou typičtí Violent Soho a je to fajn, ale… Nejsilnějším momentem na této desce jsou pasáže, které do obvyklé tvorby této kapely nezapadly až tak snadno. Jasným příkladem je Vacation Forever. Právě ta je příkladem nadhledu, který je na této desce cítit ve verších refrénu: „Cause they all want the good life, but I just want to breathe (Protože všichni chtěj dobrej život, ale já chci jenom dýchat).“ Zábavné je i popíchnutí starší generace: „There's a baby boomer across the street, and it won't stop staring at me. (Naproti přes ulici stojí baby boomer a nechce na mě přestat zírat).“

 

 

Zajímavá je i skladba Shelf Life, jejíž refrén je zvukem a melodií jako vystřižený z některých partů Nirvany – například Molly's Lips. Nebo skladba Easy s téměř poppunkově znějícími riffy. Violent Soho zkrátka dokázali, že grunge stále žije. Nebo alespoň jeho odnož. Nazvat album Everything Is A-OK v době zuřící globální pandemie je asi dost ironické, ale zároveň vzniknul ještě před propuknutím pandemie. Kapela teď úplně OK v izolaci asi není. Ale to je možná i myšlenka alba: Všechno možná není v pořádku, ale to je jedno, jdeme dál.

Poslední od