03.05.2013 10:00

Přišel, viděl, rozložil. A zvítězil. Astronautalis v Praze Doporučeno

Astronautalis Astronautalis Zdroj: facebook.com/astronautalis

První máj. Pro zamilované svátek plyšáčků, srdéček a randíček, pro singles (včetně hipstrs) cukrováním na povel. Pro mě lásky čas. Měla jsem první schůzku s Astronautalisem. V narvaném Lucerna Music Baru. Padaly hvězdy. Teda vlastně to byl armageddon.

Jakožto kluk z plakátu Andy Bothwell mytizuje. Blonďatá modroočka se zasněným pohledem vzhůru do astrosvěta navozuje pocity klidu a dobráctví mladíka z nepříliš majetné rodiny, kterému se plní sny. A vlastně to tak trochu je. V žilách mu koluje texasko-kentucká krev, proudící divoce jako životy matky - fotografky a otce, vlakového průvodčího s nosem zakřiveným barovými šarvátkami. Při hlubší sondě do rodokmenu se rozevře spektrum svobodných a dobrodružných profesí, které předurčily rapperův kočovný život hudebníka. A proto, když se po sebeinformování na promo fotku podíváte znova, to rošťácké a tak trochu zlomyslné jiskření v očích už nepřehlédnete.

Jiskření na obrázku, tavení plamenometů v reálu, ale o tom později. Nejprve klubový speaker´s corner obsadil Prodavač se svým marketingovým týmem poradců-specialistů na zvučení lidských (polo)pravd. Sehraní jsou dobře - Pavel Kabelík aka Šampon nabízí sortiment vlastních tragédií, nejistot, trablí i nadějí srozumitelným pološeptem, balí ho do civilního hávu a s ním i sám sebe.

Soukromý manifest často zkrachovalé duše podporuje společenství elektrické kytary, synťáku a bicích, zahalující příběhy do pološera doutnajícím panelákovým popem. Čeština pohrobku Sporta a Shop Assistanta vysloveně sluší. Prodavačovo vystoupení evokovalo sezení ve zpovědnici, jako by vše vyřčené právě zažívalo premiéru. A nejen kvůli/díky zpola zaplněnému klubu. Natolik intimní zážitek, že si story ze zpěvákova fantazijního makrosvěta budete chtít poslechnout znovu.     

 

 {youtube}KJBw8u6e-Ig{/youtube}

 

To Slovák Bene vyložil karty na stůl a začal spamovat. Ovšemže, svou poetry. Z předloňské desky zaznělo maximum skladeb, které svým freestylovým doprovodem vyšperkoval klavírista Roland Kánik. Jazzové aranže si s aktuálními tématy typicky šušlavého básnictví Mariána Benkoviče rozumějí skvěle. Textová hutnost, byť jazyková poslušnost, s rapperem už tolik ne. Posluchači v prvních řadách si tak mohli důkladně prohlédnout přebal jeho knížečky textů Slovenčina pre samoukov / Spam poetry, o kterou se nejedinkrát opřel. I proto bylo co do štěbetajícího nešvaru Čechů místy oblačno. A nad LMB zataženo. V televizi předtím hlásili, že se očekává hromobití. Meteorologové jedni... pravdomluvní.

Astronautalis, ten kluk s modrýma očima, se na tematickou úvodní píseň This Is Our Science rozparádil natolik, že přítomné trochu vyděsil. Pódium vzal doslova a do písmene útokem. Kolem nového kytaristy Oscara se točil jako čamrda nebo luciferova káča, k napěchovanému davu se lísal až nebezpečně natěsno a rychlostí, že bych dala ruku do ohně, že to neubrzdí. Dva, tři singly, více neudýchá. Teprve povážlivý ryk přetínající titulní píseň a tvrdé kytarové riffy The River, The Woods ale sympaťáka s plápolajícím kapesníkem nad zadní kapsou u kalhot nakopnuly. Kdo je ten člověk, co si nakráčí na pódium, prohlásí česky „to sem ja" a publikum šílí, jsem zjistila záhy.

Přečtěte si také report z koncertu rappera Exampla v Praze

Andy tuhle zemi miluje. Ale nikoliv proto, že tu zrovna koncertuje. Důvěrný vztah s českými posluchači si buduje už od roku 2009 a od té doby takřka každoročně, a zejména poslední dva roky (s) deskou This Is Our Science, osvítí několik tuzemských měst a městeček. A jak má náš národ rád, tak se s chutí pyšní jejich obstojnou výslovností. Tu se proto dozvídáme, jak se mu líbí „Usti nad Lábem", tu jak s oblibou koštuje „Borovičká and something like this" - vtipnými historkami sytí neúnavně. A když nevypráví nebo nelítá po jevišti, štěstím bez sebe skáče spiklenecky na Oscara. „This was the biggest crowd i have ever drawn in the biggest club i have ever headlined in." Andy prožívá svůj americký sen. V Česku.

 

 

Důmyslně sestavený setlist kombinující staré, starší, současné i zbrusu nové šlágry, řezavé riffy kytary a soulové ipadovské synthy dospěl po strmé křivce k očekávanému vrcholu. Astronautalis otevřel bonusovou část vesmírnou Midday Moon, aby jeho freestylová specialitka ještě více zachutnala.

Hříšné ponožky, motýli, romantický příběh a amarouny si o fabulační exhibicionismus přímo říkaly. Znásobeno neznalostí molekulární pochutiny Návštěvníků - že je to jídlo, ještě jakž takž pobral, když ale slečna v první řadě dodala přívlastek „magické", zmohl se jen na: „Ouu, shit!" Nečekaný vpád příznivce na pódium a jeho následný obloučkový skok do davu s překvapeným blonďákem na ramenou pak pompézní večer zapečetil.

Astronautalis často vtipkuje na účet rapperů Jay-Zho formátu. Na komerční úspěch tvoří texty příliš rafinované a autentické, než na jaký je hip-hopový žánr zvyklý. V tom independentním ale tepe rukopis, jenž si plagiátora bude hledat jen velmi těžko. Což za všechny ty prachy stojí.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.