14.04.2014 17:16

Ibrahim Maalouf: Od jazzového experimentu k mainstreamu

Jen málokterý hudebník se dotýká obou těchto škatulek. A právě Ibrahim Maalouf, který v neděli 13. dubna vystoupil v pražském Paláci Akropolis, splnil neočekávaně obě kritéria. Otázkou zůstává, jestli je to dobře.

Do Prahy přijel libanonský trumpetista představit tvorbu ze své nové desky Illusions. Právě intrem z tohoto alba odstartoval svůj koncert před velmi zaplněným klubem. Osvědčený jazzový groove, na který Ibrahim sází, je v podstatě základem atmosféry jeho hry. Sestava, v níž nechybí nadupané klávesy (fender piano a nord lead), kytara, bezpražcová baskytara a bicí je doplněna ještě o dechovou sekci tří trumpetistů, k nimž se sám Maalouf občasně připojuje.

Sledujte jazz a blues na Facebooku:
 

Vystoupení se od počátku neslo ve vysokém nasazení tohoto širokého kapelového uskupení, což umožňovalo zvukovou monumentálnost, která dnes například lehce chybí u trumpetového kolegy Ibrahima Maaloufa – Erika Truffaze. Nicméně oproti němu se tento arabský jazzman dopouští jiných pochybení. To nejmarkantnější je asi poměrně chudozubá stavba jeho kompozic. Po nadějném tématu, které je vcelku zajímavé, dojde postupně k tak častému jeho opakování, až i ten sebelepší groove omrzí. Tento scénář „naděje a zklamání" se bohužel během koncertu opakoval často.

 

Právě ono opakování do omrzení souviselo s jistým ředěním experimentu k dosažení možná většího pochopení pro většinové publikum, ale náročnější divák se v tu chvíli jistojistě nudil. Ze skladby, která mohla při střízlivém využití trvat zhruba sedm minut, dokázal Maalouf „vytřískat" takřka čtvrthodinovou šeď, při níž se všechny dobré momenty jako kdyby rozplizly.

Čtěte také: Truffaz, Murcof, Bilal společně v unikátním multimediálním projektu

I přesto koncert zanechal velice příjemný dojem, neboť přeci jen fúze jazzu a blízkovýchodních vlivů posazená na výrazném groovu je něco, co se každý den neslyší, a Ibrahim Maalouf přese všechno představuje zajímavé osvěžení na jazzové scéně už pro monumentálnost svého kapelového obsazení. Rozhodně se vyplatí sledovat tohoto sympatického libanonského hudebníka i nadále, neboť rozhodně umí překvapit a jen u málokoho se dá říct, že umí přetavit jazz fusion do čitelnějšího jazzového mainstreamu.

Koncertní setlist:
1) Intro ( z desky Illusions)
2) Conspiracy Generation
3) InPress
4) Nomade Slang
5) Beirut
6) If You Wanna Be a Woman
7) True Story
8) Qabu

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.