02.08.2017 9:26

Billy Talent ovládli olomouckou pevnost

Punk rocková čtveřice z Kanady je u nás jako doma. Zájem o jejich vystoupení po všech letech jejich existence neklesá, naopak se u nás letos rozhodli ukázat 2krát. V premiéře v Olomouci a o dva dny později se po roce znovu dostaví i do Prahy.

Pořadatelé se rozhodli z akce udělat minifestival, na který přizvali dvě menší české kapely, které se žánrově pohybují mezi punk rockem a punk popem – Rabies a Criminal Collection. Nechyběli ani Tigress z Velké Británie, kteří Billy Talent doprovázeli na vybraných datech evropského turné.

Výběr českých kapel dopadl výborně. Obě kapely byly, zdá se, rády za příležitost zahrát si před davem kolem tisíce lidí a předávaly svou energii dál svými anglicky psanými songy. Rabies odehráli set úctyhodný samostatné návštěvy jejich koncertu. Criminal Collection - kteří v roce 2015 předskakovali Enter Shikari a jsou na scéně již přes 10 let – se zase nebáli sáhnout po coveru All The Small Things od Blink 182 a hecovali dav, jak jen se dalo. Menší zklamání zato přišlo s kapelou Tigress, kterou si Billy Talent vybrali sami. Zpěvačce Katy Jackson šlo zpívání na jedničku. Hlasově občas zněla jako Hayley Williams z Paramore a celkový styl kapely v některých aranžích mohl připomínat právě jejich dřívější tvorbu. Vystoupení však působilo oproti předchozím kapelám vlažně a i přes snahu, kterou kapela jistě měla, si na krátký set Tigress vzpomene málokdo. 

Pár minut po 22. hodině se na pódium za známého riffu Devil In the Midnight Mass přibouřily hlavní hvězdy večera, šílenství mohlo začít. V předních řadách se vytvořil pořádný kotel a noha nezůstala na místě. Hity This Suffering, The Ex, Rusted from the Rain nebo Devil on My Shoulder se těšily z velké odezvy publika. To dávalo kapele jasně najevo, že svou zastávkou v Olomouci neudělali krok vedle. Nejnovější deska Afraid of Heights při vydání nevzbudila žádný velký povyk, ale i přesto patří k těm velmi vydařeným z minulého roku. Kapela se při nahrávání materiálu držela svého vzorce, se kterým se proslavila a udělala si jméno ve světě. Nový materiál proto fungoval živě stejně dobře jako staré vypalovačky. The Crutch, titulní Afraight of Heights nebo Louder Than the DJ se pravděpodobně budou časem řadit ke klasikám.

 

 

Kdo viděl Billy Talent živě již dříve, neočekával nic míň než vydařenou show plnou energie, vtipných komentářů frontmana Bena Kowalewicze a výběr toho nejlepšího z diskografie kapely. Tentokrát se ubralo na vtipných momentech a kromě vtipkování ohledně výsledků hokejových zápasů mezi Kanadou a Českem zpěvák vzpomínal na zesnulé kamarády z hudební branže – Chrise Cornella (Soundgarden) a Chestera Benningtona (Linkin Park) během silné Nothing to Lose z prvního alba. Připomněl i téma tolerance k jiným rasám a lidem s odlišnou sexuální orientací před Leave Them All Behind a vychvaloval si české pivo a olomoucké publikum, které se má na další návštěvu kapely, podle jejich slov, těšit v budoucnu znova. Největší odezvy si odnesly samozřejmě ty nejznámější písně - Red Flag a Fallen Leaves v přídavku.

Koncerty Billy Talent jsou záruka dobře stráveného večera u živé hudby. Čtveřici to i po 15 letech pořád šlape jako namazanému stroji a zdá se, že se do předčasného důchodu pánové nechystají. Což je jen dobře, protože své místo na punk rockovém poli si vydobyli oprávněně. Celé vystoupení trvalo přibližně hodinu a půl, a jedná se tak o nejdelší set, jaký nám kapela kdy přivezla.

Setlist: Devil in a Midnight Mass, This Suffering, Big Red Gun, This Is How It Goes, The Ex, Ghost Ship of Cannibal Rats, Rusted from the Rain, Pins and Needles, Surrender, Nothing to Lose, Saint Veronika, The Crutch, Leave Them All Behind, Surprise Surprise, Afraid of Heights, Louder Than the DJ, Devil on My Shoulder, Red Flag; Přídavek: Fallen Leaves, Try Honesty, Viking Death March

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.