15.11.2017 19:18

Gorillaz přivezli do Prahy perfektní audiovizuální show Doporučeno

Virtuální čtyřka Gorillaz, za kterou stojí Damon Albarn a Jamie Hewlett, se včera poprvé ukázala českému publiku. Významní zástupci alternativního rocku, trip hopu a elektroniky nebrázdí koncertní pódia každý rok, proto se jednalo o unikátní příležitost spatřit gorilí příšerky na plátně s velmi vydařenou audiovizuální show.

Trvalo neuvěřitelných 7 let od vydání alb Plastic Beach a mnohdy opomíjeného The Fall, než se britští Gorillaz rozhodli vrátit zpátky do hudebního světa, tentokrát s vyspělejším zvukem a novými hosty, převážně z branže R&B a hip hopu. Ve stylu těchto dvou žánrů se také celá deska nese, a to více než kdy předtím. Pro pražskou premiéru si kapela zvolila vyvážený set, ve kterém převládala slavná deska Demon Days.

Před hlavními hvězdami vystoupil producent a DJ Remi Kabaka, který pro rozehřání publika za svým pultem odehrál mix obsahující tvorbu interpretů jako Vince Staples nebo Frankie Knucles a žánrově se pohyboval mezi hip hopem a EDM.

Pro začátek vystoupení Gorillaz byla ikonicky vybrána M1 A1, poslední skladba z první desky. Last Living Souls vygradovalo v Rhinestone Eyes a v podobném sledu se pokračovalo se staršími hity. Již první část vystoupení byla předzvěstí, že se bude jednat o jednu z nejpovedenějších událostí tohoto roku.

Zpěvák Damon Albarn šířil svůj elán a energii po celé O2 areně, jejíž základní část byla slušně zaplněná. Střídal nástroj za nástrojem, elektrickou kytaru za akustickou, ale i klávesy a melodiku. V sektoru na stání se skákalo, v sektorech na sezení se s údivem sledoval kontrast mezi živým vystoupením a vizuály s gorilími postavičkami. Ty se promítaly na hlavní obrazovce, uprostřed pódia. Na bočních obrazovkách se zobrazovalo dění na pódiu.

Zastoupení nové desky se ukázalo až v polovině setu. Za zmínku stojí povedená Saturnz Barz s hostujícím zpěvákem Popcaan (ten byl součástí projekce) a Strobelite, která s pomocí kapely roztančila část prostor. Na turné si se sebou Gorillaz vzali velkou část hudebníků i s hosty. Jmenovitě De La Soul, Peven Everett nebo Zebra Katz. Zlatým hřebem večera byla oblíbená, pomaleji laděná, On Melancholy Hill. Se snivým videoklipem, který navazoval na kousek animovaného příběhu, který byl promítán před ní.

Hlavní část byla ukončena s Clint Eastwood, jedním z nejpopulárnějších singlů, který zároveň sklidil i největší ohlas a sborově zpívanou část z řad davu. Rarita Hong Kong z alba G-sides otevřela poslední část večera, a to přídavek. Finále patřilo desce Demon Days z roku 2005. Písně Kids With Guns, největší hit Feel Good Inc. a melancholicky závěr v podobě Don't Get Lost in Heaven a Demon Days.

Včerejší vystoupení v rámci Humanz World Tour mohlo skvěle sloužit jako rodinný večer, při kterém by se bavili jak menší členové, tak i ti starší. Písně 19-2000 a Superfast Jellyfish obsahovaly melodie, které mohly připomínat soundtrack k animovaným filmům pro menší. Naopak segment obsahující více experimentální písně Sex Murder Party a Out of Body patřil k temnější části večera.

Premiéra Gorillaz v pražské O2 areně proběhla na výbornou. Je třeba doufat, že se zároveň nejednalo i o poslední vystoupení na našem území, protože tenhle projekt má před sebou stále světlé zítřky.

 

Setlist: M1A1, Last Living Souls, Rhinestone Eyes, Tomorrow Comes Today, O Green World, Every Planet We Reach Is Dead, Saturn Barz, 19-2000, Superfast Jellyfish, Melancholy Hill, Ticker Tape, El Mañana, Strobelite, Andromeda, Sex Murder Party, Out Of Body, Stylo, Clint Eastwood; Přídavek: Hong Kong, Kids With Guns, Feel Good Inc., Don't Get Lost In Heaven, Demon Days

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.