21.04.2018 0:44

Cory Henry Praze svá esa neukázal

Jedním z vrcholů letošního festivalu měl být ve čtvrtek 20. dubna koncert amerického klávesisty a zpěváka Coryho Henryho známého z populární skupiny Snarky Puppy. Navzdory velkým očekáváním zůstává ovšem dojem z jeho vystoupení rozporuplný.

Cory Henry v Americe představuje jeden z mladých nadějných talentů současné jazzové a funkové scény. Osmadvacetiletý hudebník toho stihl již během své krátké kariéry mnoho. Spolupracoval s Brucem Springsteenem, Kennym Garrettem a mnoha dalšími umělci. Zároveň působí v kapele Snarky Puppy, které vděčí asi nejvíce za svoji slávu. Zároveň ovšem nyní čile koncertuje a tvoří se svojí skupinou The Funk Apostles,s kterou dorazil i na letošní Mladí ladí jazz.
Jak jsem již předestřel, dojem z koncertu je hodně rozporuplný. Večerní atmosféru příjemně rozehřáli talentovaná česká skupina Top Dream Company, která sama Palác Akropolis dokáže naplnit. Přesto nekomfortní roli předkapely nelze zapřít, zvláště, když je známo, že v Paláci Akropolis končí legrace (noční klid) po desáté hodině.

 

 

A když tedy Cory Henry překvapivě nastoupil na pódium, zbývalo mu už jen pouhá hodina čtvrt čistého času pro koncert. Škoda. Navíc ačkoli do čela sálu si nechal přistavit krásné varhany Hammond a na ně klávesy Minimoog, během koncertu se spíše věnoval zpěvu a klávesové party tak za něj překvapivě vyplňoval jeho druhý spoluhráč. Spolu s faktem, že víceméně repertoár Coryho byl tažen na coverech jiných kapel, např. Bee Gees a jejich slavný hit Stayin' alive, kterým koncert započal, tak zůstává dojem z koncert velice rozpačitý.

Cory Henry přijel jako velká hvězda, ale tuto roli zkrátka nepotvrdil. Funkové tempo na dvě doby bohužel nedávalo moc zajímavého prostoru, své schopnosti v krátkém setu nejvíce dokázal předvést kytarista Adam Agati, který rozpálil publikum hned dvěma pěknými sóly. Cory Henry rovněž si střihl pěkné sólíčko, aby i on přeci jen ukázal, proč je respektovaným klávesistou.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Aby člověk nezůstal jen u kritiky, je nutno vyzdvihnout výkon kapely jako celku. Dvě zpěvačky, nabušená rytmika, krásný zvuk kláves a kytary, to vše dostatečně příjemně hutnělo funkové groovy. Když tedy kapela dohrála, pro ty, kterým to nestačilo tu ještě byla příležitost vidět Coryho jamovat v předsálí. Přesto je škoda krátkého vystoupení a i skutečnost, že Cory Henry sám ze své tvorby toho moc neukázal. Uvidíme příště, s čím sem zavítá. Talent bezpochyby má.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.