11.05.2018 23:39

Bobby McFerrin rozhýbal publikum v Praze

Bobby McFerrin na koncertě v Praze 9. května 2018 Bobby McFerrin na koncertě v Praze 9. května 2018 Foto: Eva Makovská/musicweb.cz

Ve středu ve Fóru Karlín proběhl koncert Bobby McFerrina, který do Prahy a Ostravy přivezl projekt Circlesongs. Slavný umělec byl přivítán bouřlivým potleskem natěšeného publika.

Pro své vystoupení si Bobby přizval hosty, a to liberecký pěvecký sbor Akcent, specialistu na perkusivní zpěv Davida Worma a všestranného umělce Joeyho Blaka, zakladatele souboru Voicestra nebo SoVoSó a profesora Berklee College of Music.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Bobby McFerrin, který letos oslavil šedesáté osmé narozeniny, má za sebou bohatou a úspěšnou kariéru. Desetinásobný držitel gramy, autor mnoha evergreenů jako je např. píseň Don´t worry be happy, a především fenomenální zpěvák a improvizátor, který ovládá rozličné vokální techniky a který vládne rozsahem čtyř oktáv, přivezl tentokrát projekt, v němž se posluchači stávají součástí vystoupení a při kterém mohou zažít atmosféru groovové meditace s africkou příchutí.

Prohlédněte si také fotografie z koncertu Bobbyho McFerrina

Vydařený koncert byl ve znamení pohotové improvizace a práce s publikem. Na začátku večera se Bobby a jeho dva hosté postupně zhostili tvůrčí a dirigentské role. Forma na místě vznikajících skladeb byla jednotná, umělec vždy vymyslel groove a z něho vycházejících mnoho dalších motivů, se kterými seznámil nejprve sbor a dále bylo již od první kompozice zapojováno i publikum. Skladby tak tvořily rytmicko-melodickou mozaiku, která byla chvílemi tak pestrá, že bylo pro posluchače mnohdy nelehké udržet přidělený motiv! Celé vystoupení proto působilo chvílemi spíše jako workshop než jako koncert, na pódiu se nekonala exhibice, které by jistě Bobby McFerrin byl schopen, ale o kterou během středečního večera vůbec nešlo.

 

 

Pokud bylo cílem umělců spojit posluchače aktivním prožitkem ze společného vytváření hudby, podařilo se to na sto procent! Zemitý rytmus beatboxu Davida Worma, nadšení sboristů z Liberce ve spojení s géniem Bobby McFerrina na konci večera zvedlo posluchače ze židlí! I přes burácení davu toužícího po přídavku už show dále nepokračovala, Bobby je ale v Čechách častým hostem, proto se posluchači nemusí rmoutit a mohou se snad těšit na další návštěvu této legendy vokální improvizace!

Pro redakci musicweb.cz napsala Jana Havláková

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.