13.06.2018 23:04

Metaloví bohové Judas Priest sestoupili do Plzně Doporučeno

Veteráni Judas Priest se v březnu vrátili s energií nabitou deskou Firepower a vydali se ji podpořit na turné. Cesta je tentokrát zavedla do Plzně do místní Home Monitoring Arény. A s sebou si nevzali nikoho menšího, než thrashové legendy Megadeth.

Nutno v první řadě podotknout, že hokejový stánek plzeňských Indiánů není tou nejlepší štací pro rockové koncerty. Může za to prosklená střecha, která v podstatě znemožňuje zatemnění. Pokud tedy začínáte program v sedm s tím, že hlavní akt přichází na řadu někdy po osmé hodině, pozdní světlo vám dost ubírá na atmosféře.

A to nebyl jediný faktor, který se podepsal na nepovedeném vystoupení Megadeth. Dokonce ani status žijící legendy a jednoho ze zakladatelů svého žánru vás totiž nemusí uchránit od častého prokletí předkapel na českých pódiích - odfláknutého zvuku. Je jasné, že snímat pověstný Mustainův zpěv přes zatnuté zuby asi není žádná legrace, ale nemohu se zbavit dojmu, že v tomto případě se zvukař v porovnání s hlavní hvězdou večera ani nijak zvlášť nesnažil.

A tak si dovedu představit, že svou náladovostí pověstný frontman Dave Mustaine rychle ztratil trpělivost a představení odehrál na neutrál. V setlistu bylo hojně zastoupeno ceněné poslední albu Dystopia, doplněné hrstí klasik, bez nichž si to lze asi jen těžko přestavit. Na seznamu byla údajně ještě píseň Mechanix, kterou kapela nakonec nezahrála. 

Prohlédněte si také fotoreport z koncertu

Během necelé hodiny kapela s publikem komunikovala minimálně. Vždy po dvou písních všichni zmizeli do zákulisí, aby se po chvíli vrátili na další věc. Vystoupení tak bylo divně rozkouskované, že jsem ani nedokázal rozlišit kde skončil koncert a začal přídavek - nebo jestli vůbec nějaký přídavek byl. Zcela tak například zapadla skutečnost, že píseň Conjuring zazněla naživo poprvé po sedmnácti letech. Nejlépe publikum samozřejmě reagovalo na závěrečnou trojici osvědčených pecek a pro fanoušky nebyl problém odzpívat celý refrén. Dojem z promarněné příležitosti se tak trochu napravil, ale pachuť zůstala. Velká škoda.

 

 

Jenže po přestavbě pódia nastoupili na pódium Judas Priest a rázem bylo vše zapomenuto a odpuštěno. Hned první titulku z nového alba, dvoukopákovou vysokooktanovou palbu, naprali do publika se silou nukleárního výbuchu. Je až neskutečné, jak se takhle skladba může hrdě hlásit po bok hymen, jimiž Judas Priest před lety definovali (a později redefinovali) svůj žánr. Hlas Roba Halforda možná ve věku 66 let nedosahuje takových výšek, jako kdysi (to bychom se možná museli bát o tu skleněnou střechu na stadionu), ale díky své síle se dá stále považovat za zbraň hromadného ničení.

Následující tutovka Grinder dostala hlediště do varu ještě víc a vítězství bylo dokonáno. Jako by kapela nepřišla o své zdánlivě nenahraditelné kytarové duo K. K. Downing - Glen Tipton. Že se Downingův nástupce Richie Faulkner už v sestavě zabydlel se vědělo, otázka tedy byla jak se se svou rolí dočasné výpomoci za Tiptona (jež musel kapelu opustit kvůli Parkinsonově nemoci) popere producent Andy Sneap. A je na místě uznat, že předvedl skvělý výkon a svému předchůdci ostudu rozhodně neudělal. Vynikající práci odvedl také jako vždy strojově přesný bubeník Scott Travis.

Na rozdíl od minulé zastávky v pražské O2 Aréně si kapela tentokrát přivezla velkolepé pódium se spoustou neotřelých animací na zadní projekci. Nejzajímavější z nich bylo rudé loutkové divadlo v písni Saints in Hell. Skvělí byli i pochodující roboti v Metal Gods, nebo koláž novinových titulků v The Ripper. Před Hell Bent For Leather přijel principál osobně na pódium na burácejícím Harley-Davidsonu. Finále obstarala osvědčená dvojka Breaking the Law - Living After Midnight, při níž mohl Halford svoje hlasivky šetřit, jelikož je za něj odzpívala nadšená hala.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Pokud by měl být tento večer pokládán za souboj dvou generací metalových titánů, pak to staříci mladíkům pěkně nandali. Ovšem dívat se na věc z této perspektivy by nebylo fér. Řekněme, že Judas Priest by v této fazóně dokázali zadupat do země kdekoho. A Megadeth jistě ještě dostanou šanci si pošramocenou pověst napravit.

Setlist Megadeth: Hangar 18, The Threat Is Real, Conquer or Die!, Lying in State, The Conjuring, Tornado of Souls, Dystopia, Symphony of Destruction, Peace Sells, Holy Wars... The Punishment Due
Setlist Judas Priest:  Firepower, Grinder, Sinner, The Ripper, Lightning Strike, Bloodstone, Saints in Hell, Turbo Lover, Tyrant, Night Comes Down, Freewheel Burning, You've Got Another Thing Comin', Hell Bent for Leather, Painkiller, Rising from Ruins, Metal Gods, Breaking the Law, Living After Midnight

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.