01.12.2018 11:50

Beth Hart oslnila především hlasem Doporučeno

Americká zpěvačka Beth Hart, která si během života prošla těžkými chvílemi, uhrane snad každého posluchače svým až neuvěřitelným hlasem. Do Prahy zavítala již po čtvrté, dvakrát zahrála vyprodanému Lucerna Music Baru, skoro přesně na den loni vyprodanému Foru Karlín, kam se letos vrátila. A za rok se sem chystá opět!

Ať se zamýšlím nad současnou hudební scénou sebevíc, alespoň zdánlivě podobnou zpěvačku nenalézám. Beth Hart má talent, dar od narození - nezaměnitelnou barvu hlasu a obdivuhodný rozsah, kterým nadchla celé pražské publikum. Procítěnost z hlasu přímo sálala, pěvecká jistota i v těch nejvyšších tónech působila dojmem, že zpívat je vlastně strašně jednoduché, a pořádná dávka temperamentu k tomu zaručila opravdový zážitek. Beth, která v minulosti spolupracovala s kytaristy Slashem nebo Jeffem Beckem, je živel a to na pódiu taktéž ukázala. Při první skladbě, která zazněla několik minut po osmé večerní, se procházela, stejně jako loni, v uličce mezi sedícím publikem. Jindy výrazně tančila, klečela před schůdky vedoucí k publiku, nebo chytila za ruku diváka z první řady a opravdu vehementně mu s ní zatřásla. 

Kapela, kterou tvořilo trio bubeník-baskytarista-kytarista, hráli spíše druhé housle a Beth především doprovázeli. Hlavní aktérkou večera byla převážně Beth jako zpěvačka. Pokud srovnáme její předešlé koncerty s tímto zatím posledním, tentokrát nevzala do ruky akustickou kytaru a soustředila se více na skladby, ve kterých pouze zpívá a běhá po pódiu. Za piano ale samozřejmě usedla několikrát a zazněly skladby například Might As Well Smile, Better Man, Leave the Light On nebo Love is a Lie.

Přečtěte si, jak probíhal loňský koncert Beth Hart

Všechny jmenované mohli slyšet posluchači i minulý rok, což se Beth nejspíš jen omylem trefila, protože svůj repertoár i v rámci turné neustále mění a žádný koncert neodehraje se stejnými skladbami. Nicméně obměna by neškodila například u Leave the Light On, i když právě tato skladba patřila k nejvíc procítěným okamžikům večera. Nejen v textu této skladby se Beth vyrovnává s psychickou nemocí i se závislostí, ale slova ji natolik dojala, že se před poslední slokou sama rozplakala. A v tu dobu již mnozí posluchači plakali či měli na krajíčku. Velice emotivní moment.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Došlo na skladby, které natočila s kytaristou a zpěvákem Joem Bonamassou, zkusila si polohu lehce jazzovou, soulovou, výrazně rockovou a dravou i melancholicky bluesovou. Hlasově zvládala všechny polohy excelentně a zpestřila tím celý koncert. O jednotvárnosti rozhodně nemohla být řeč. Stejně tak ale zvládá polohu popovou a to v tom nejlepším možném světle. Beth má mnoho melodických, řekněme až líbivých skladeb, ale jako skladatelka dokáže uchopit i právě takovéto písně s grácií. Její hudba je ale výrazně založená i na textu, který většinou promítá konkrétní bod v jejím životě. U Beth tyto výpovědi zní přesvědčivě, věrohodně a opravdově. V jejím podání nemá posluchač pocit, že poslouchá části deníčku, ale naopak pociťuje silné emoce. 

 

 

Výrazný hlas zdánlivě připomínající časy Janis Joplin zcela učaroval publiku. Hodinu a půl dlouhý koncert utekl opravdu rychle a mnozí by klidně ještě několik skladeb vydrželi. Ale nemusí zoufat. Na příští rok chystá Beth Hart nové studiové album a v rámci turné právě k této desce navštíví v předvánočním čase Prahu opět. Takže 6. prosince 2019 si můžeme vychutnat znovu výjimečný talent současné královny bluesrocku!  

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.