18.11.2022 9:49

The Pretty Reckless dokázali uhranout Prahu

České metropoli se naskytla jedinečná příležitost shlédnout za jeden večer vystoupení kapel z různých konců rockového spektra - američanů The Pretty Reckless a mongolů The HU. A protože prvně jmenovaní do srdce Evropy zavítali poprvé, daly se čekat velké věci.

Půl hodiny před odloženým začátkem koncertu se Malá sportovní hala zdála být zaplněna tak z poloviny, ale když se na pódium konečně dostavili první vystupující, britové The Cruel Knives, bylo to před důstojnou kulisou. Čtveřice nabídla poměrně generický, i když nepochybně svižný hard rock, jež byl tím pravým pro rozehřání narůstajícího publika. Setlist nebyl dlouhý a měl odpich, takže i když jsem neslyšel nic, u čehož bych cítil potřebu si to ještě někdy poslechnout znovu, nemám ani nic, co bych vyloženě vytknul. Fakt, že kapela odcházela do zákulisí provázena upřímným potleskem také hovoří sám za sebe.

To The HU jsou trochu jiné kafe. Původně internetový fenomén začal svou kariéru profesionálními videoklipy, ovšem dokázal momentum zájmu výborně využít a po vydání alba The Gereg se (tedy hned jak to dovolila pandemická situace) vydal na cesty po světě. Mé obavy, zda jsou schopni energii z videoklipů přenést na pódium se rychle rozplynuly. Hned osmička muzikantů, kombinující klasické rockové nástroje s těmi tradičními to rozjela od prvních taktů zcela nekompromisně. Jistě, Thu HU vzbuzují pozornost již svou obecnou exotičností, ovšem nijak přehnaně z ní netěží, jejich muzika je originální, naživo skvěle zahraná a s patřičným charismatem zazpívaná. Není nutné sahat ke coververzím, ovšem když k obrazu svému přetvoří klasiku Sad But True od Metallicy, žádnou vypočítavost v tom necítím. Diváci mají pochopitelně naposlouchané i mnoha shlédnutími zpopularizované klipovky Yuve Yuve Yu a Wolf Totem. The HU nejsou v České republice poprvé a počítám, že ani zdaleka ne naposled. Mohou tu vždy očekávat nadšené publikum.

Fanoušci se dočkali. Krátce po čtvrt na jedenáct přichází na řadu dlouho očekávaní The Pretty Reckless. Žádné velkolepé šou s kulisami a efekty nebylo potřeba. Každý, kdo zná The Pretty Reckless dobře ví, že hlavní hvězdou, která na sebe strhává veškerou pozornost, je jejich krásná a talentovaná frontwoman Taylor Momsen. Jinak tomu nebylo ani v rámci vystoupení v Malé sportovní hale. Před začátkem setu se stáhla světla a na pódium nastoupila kapela. Taylor si nejdříve bez doprovodu hudby vychutnala vřelé přivítání publika, především však jeho dívčí části. Fanoušci nešetřili emocemi a svůj obdiv k umělkyni, na kterou čekali tak dlouho, dáli náležitě najevo. Zpěvačka se objevila na pódiu v kožené bundě, kterou na sobě měla první dvě skladby, černé saténové noční košilce a parádních vysokých botách. Na rozdíl od minulosti ale nebyly boty průhledné s pověstným nápisem TIPS (spropitné)), na jejichž špičky fanoušci lepili své oblíbenkyni bankovky.

The Pretty Reckless zahájili svůj set stejnojmennou titulní skladbou z jejich posledního, čtvrtého studiového alba Death By Rock And Roll, které konečně představili svým fanouškům naživo, a z nějž v průběhu šou zaznělo celkem pět skladeb. Taylor převedla hned v úvodu naplno pěvecký potenciál, jimž disponuje. Druhým nejvíce zastoupeným albem z diskografie této alt-rockové party z New Yorku byl debut Light Me Up z roku 2010, ze kterého došlo celkem na čtyři věci. Největší ovace publika sklidil první velký hit kapely, skladba Make Me Wanna Die, která v davu vyvolala silné emotivní reakce. Taylor měla publikum nakloněné na své straně od začátku do konce koncertu. Bylo až překvapivé, jak bravurně ovládali fanoušci texty z celé tvorby kapely. Charismatická frontwoman se v šoubyznysu pohybuje od svých dvou let, kdy se poprvé objevila v reklamě. Ve svých pěti letech se stala herečkou a nějakou dobu působila i jako modelka, až se nakonec pně oddala své celoživotní vášni pro rock'n'oll. Všechny své dosavadní zkušenosti dokonale úročí ve videoklipech, ale i při živých vystoupeních. Ladné pohyby promenádující se modelky střídala s divokými až erotickými pózami, při kterých buď tančila nebo se vlnila kolem mikrofonu či spoluhráčů v kapele. S publikem i kapelou komunikovala převážně prostřednictvím hudby. Mezi jednotlivými skladbami moc nemluvila. Celkový dojem z úžasného koncertu trochu kazil nepovedený zvuk, díky jemuž místy zanikala naléhavost a dramatičnost specifická pro tuto jedinečnou zpěvačku. Možná by osobnost Taylor ještě lépe podtrhla výraznější světla, ale těžko říct, zda nešlo o záměr ze strany zpěvačky díky její velké vášni pro grunge, ke kterému ponurá atmosféra prostě patří. Taylor nejenže dělá rock'n'roll jako hudební žánr, ona je ztělesněním rock'n'rollu, což stvrzuje životním stylem, vzhledem, osobitým projevem a každým svým gestem. Malá sportovní hala nebyla narvaná k prasknutí, ale byla zaplněna skalními fanoušky The Pretty Reckless, pro které je tvorba kapely a osobnost Taylor Momsen kultovní a naprosto srdeční záležitostí.

Setlist The Pretty Reckless: Death by Rock and Roll, Since You're Gone, Only Love Can Save Me Now, And So It Went, Make Me Wanna Die, Miss Nothing, Sweet Things, Witches Burn, My Medicine, My Bones, Going to Hell, Heaven Knows, Take Me Down
Setlist The HU: Shihi Hutu, Shoog shoog, The Gereg, Huhchu Zairan, Sad But True, Triangle, Shireg Shireg, Bii Biyelgee, Tatar Warrior, Yuve Yuve Yu, Wolf Totem, Black Thunder, This Is Mongol

napsali Jirka Mimra a Karla Tallas

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.