Vytisknout stránku
30.04.2023 11:07

V Praze vystoupil kytarový chemik Steve Vai Doporučeno

Steve Vai na koncertě v Lucerna Music Baru dne 29. dubna 2023 Steve Vai na koncertě v Lucerna Music Baru dne 29. dubna 2023 Foto: Dominik Effenberg/musicweb.cz

Již mnoho let uplynulo od časů, kdy Steve Vai, tehdy ještě jako nezletilý, začal vystupovat po boku skladatele Franka Zappy. V sobotu 29. dubna Steve Vai přijel do Prahy jako již zkušený kytarový virtuos představit svoji poslední desku nazvanou Inviolate.

Steve Vai patří bezesporu k největším kytarových velmistrům současnosti. Jako osmnáctiletý ohromil Franka Zappu, když za ním nečekaně přišel na zkoušku s perfektně nastudovaným repertoárem. Zároveň jeho technická vyspělost nadchla Zappu natolik, že následující tři roky byl v podstatě hlavním kytaristou jeho kapely a sám Frank se tak více věnoval zpěvu.

Poté následovaly roky jeho bohaté kariéry, od které si rád i nejen jako studiový hráč odskakoval k různým kapelám, mimojiné k Whitesnake, Mötörhead nebo k Alice Cooperovi. Jeho kytarová virtuozita, která se rozprostírá právě od tklivých vysokých tónů až po metalově tvrdé tóny, uchvacuje dodnes, neboť jeho styl hraní na kytaru představuje dokonalou hudební chemii. Při svém hraní využívá mnoho kytar, efektů, hraje s trsátkem, ale i bez něj, a zároveň si rád užívá zpětné vazby, kterou umí rovněž koncertně prodat…

Nejinak tomu bylo v pražském Lucerna Music Baru, kam přijel s podporou ač velmi mladého, tak o to víc talentovaného kytaristy Danteho Frisielliho. Rytmiku obsadil na baskytaru, většinou šestistrunnou, Philip Bynoe. Za bicí zasedla tvrdá rocková mlátička Jeremy Colson. Právě jeho tečkovaný a velmi tvrdý rockový styl hraní nakopával koncert po většinu času do hard rockového až metalového tempa. Ostatně rytmika v tomto obsazení stojí Vaiovi za zády už léta a sehranost s americkým umělcem je v jejich případě skutečně vidět.

S takovým zázemím si Steve Vai mohl dokonale užívat večer. Po většinu času přehrával repertoár z čerstvé desky Inviolate. Většinu večera bezesporu táhl sám Steve Vai. Ostatně jeho kytarové postupy jsou prostě natolik specifické, že by je ani nikdo jiný nezvládl zahrát. Přesto s galantností staršího mistra rád přenechal i hodně prostoru spoluhráčům – zejména právě druhý kytarista Dante Frisiello si nejenže mnohokrát za večer zasóloval, ale zároveň odehrál i jednu skladbu sám jen s rytmikou. Rovněž vykryl technický výpadek počítače, kdy spontánně rozjel příjemnou rockovou baladu, aby se diváci nenudili. To bylo v momentě jednoho z vrcholných čísel večera – skladbě Teeth of Hydra. Právě v ní se Steve Vai představil se svojí originální trojkrkou kytarou, na níž přítomným předvedl, kam až sahají schopnosti jeho virtuosity.

Celý večer se nesl ve velmi příjemné atmosféře. Vai rozhodně nezahálel a kapela přecházela bez menších prodlev ze skladby do skladby. Opět jsem si potvrdil osobní poznatek, že každý hudebník, který se jen ochomýtl okolo Franka Zappy, je neskutečně přátelsky nastavený ke svým fanouškům. Vai v průběhu celého koncertu vřele komunikoval s posluchači, udržoval s nimi oční kontakt, rozhazoval trsátka a děkoval jim za to, že přišli. Jaké to krásné gesto od skutečně velkého hudebníka, který nevykazoval žádné přehnané móresy.

Jako správný kytarový šílenec Vai v průběhu večera střídal jednu kytaru za druhou, stejně tak střídal kytary i jeho mladší souputník Dante. Tuto kytarovou logistiku zajišťoval mladý "podavač kytar", který tedy během večera opravdu neměl moc čas zahálet. I všem podavačům i technikům vzdal Steve hold. Přizval je i s kytarami k sobě a na pódiu se tak v jednu vzácnou chvíli sešlo dokonce 5 kytaristů.

Na závěr koncertu v průběhu skladby For The Love Of God nečekaně přizval na pódium i svého vikinsky vypadajícího zvukového inženýra Danyho G, který až operním hlasem doprovodil kapelu ke zdárnému konci. Spolu s přídavkem v podobě písně Taurus Bulba z roku 2009 koncert trval neuvěřitelné 2 a čtvrt hodiny, což muselo nakrmit snad každého rockového nenasytu. Steve Vai při loučení zavzpomínal, že ačkoli mu bude již brzy (6. června) třiašedesát let, koncertuje již po světě více jak 40 let. Klobouk dolů před tímto kytarovým velikánem! Když Steve Vai při sóle ohýbal tóny a fanoušky doslova zaklínal, jeden z přítomných diváků jen s údivem pronesl: „To je neskutečnej Marťan.“ Více takových Marťanů, napadlo mě v tu chvíli…

Koncertní setlist:
Intro/Avalancha, Giant Balls of Gold, Little Pretty, Band Intros, Tender Surrender, Lights are on, Candle Power, Dante Solo, Building the Church, Greenish Blues, Bad Horsie, I´m Becoming, Whispering a Prayer, Dyin´Day, Teeth of the Hydra, Zeus in Chains, Liberty, For the Love of the God Přídavek: Taurus Bulba

Poslední od Martin Faix