31.10.2022 13:39

Christian Sands zahraje „jako voda“, konejšivě zurčící i bouřící v peřejích

Americká klavírní hvězda se svým triem představí na pražském vystoupení nejen repertoár alba Be Water s kompozicí nominovanou na Grammy. V sále Novoměstské radnice proběhne 1. listopadu oslava tvárného hudebního živlu.

Jako koncepci zatím posledního alba Be Water (2020), které může po pandemii konečně přestavit i koncertně, si Christian Sands zvolil citát herce a mistra bojových umění Bruce Lee: „Vyprázdni svoji mysl, buď bez formy a tvaru, jako voda. Nalij vodu do šálku, stane se šálkem, nalij vodu do lahve, stane se lahví… Voda může tiše plynout nebo bouřit. Buď vodou, můj příteli.“ Pro mnohotvárnost hudby jednoho z nejtalentovanějších amerických pianistů dnešní generace třicátníků platí tohle filosofující podobenství dokonale. Ostatně kritika přirovnává Sandsovu interpretaci k „tichému, ale mocnému proudu“.

Christian Sands (*1989, New Haven) prokázal svůj talent už v nejútlejším věku, lekce klavíru zahájil jako čtyřletý: „Vyrůstal jsem v domě s pianem, ve třídě s pianem a na scéně, klavír vždy tvořil zásadní část mého života. Miloval jsem jeho zvuk, pocit, když kladívka udeří do strun a možnost tvořit.“ Nepochází přitom z rodiny muzikantské, ale prostě umělecké: „Moji rodiče hráli na hudební nástroje až do střední školy, ale pak u nich převážily další zájmy. Psaní, kresba, malba, fotografování.“

Důležitou postavou byl pro Christiana pianista Billy Taylor. Nejen, že se stal mladíkovým mentorem, ale jako náctiletého ho přizval na svůj koncert ve washingtonském Kennedy Center a představil odbornému i laickému publiku. Po studiích na Manhattan School Of Music, kde se podílel i na albu Kenya Revisited Live (2009) školního Afro-Cuban Jazz Orchestra pod vedením Bobbyho Sanabrii, které bylo nominováno na Grammy, nastoupil Sands do kapely Christiana McBridea. Jako leader debutoval na triovém albu Footprints už v roce 2002.

V roli kapelníka má Sands na kontě devět alb, přičemž to poslední Be Water patří k nejvíce oceňovaným. Nejdeme na něm i skladbu Be Water II, nominovanou na Grammy v kategorii Nejlepší instrumentální kompozice. Jako sideman se podílel na deskách, resp. koncertech Christiana McBridea, Gregoryho Portera či saxofonistky Alexy Tarantino.

 

 

Sandsovo klavírní trio doplní v Praze dva výjimečně zajímaví muzikanti. Především pianistův bratr Ryan Sands, bubeník, který logicky vysokou úroveň souhry vysvětluje nejen tím, že doma s Christianem „hráli od jakživa“: „Ono to navíc bylo úplně jiné, než když jsme si spolu jen šli zahrát basketbal. Vždy jsme s bratrem zkoušeli nové a nové věci. A pořád je to tak.“ Ryan Sands je absolventem Manhattan School of Music a New England Conservatory, hrává například s improvizační kapelou Altus a především vede vlastní Ryan Sands Trio.

Na kontrabas bude hrát Phil Norris, který jazzové vzdělání získal na prestižní newyorské The Juilliard School. Má za sebou roli sidemana u takových osobností jako Wynton Marsalis a Jeff Hamilton (z Clayton-Hamilton Jazz Orcestra) či u jednoho z nejobdivovanějších bubeníků střední generace Ulyssese Owense Jr.

Na vystoupení Christiana Sandse platí i vstupenky dříve zakoupené na koncert Christian Sands Trio/Quartet, několikrát posunutý kvůli epidemiologickým opatřením.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.