29.05.2023 23:30

Představujeme headlinery Masters of Rock Doporučeno

Europe do Vizovic přivezou speciální výroční show. Europe do Vizovic přivezou speciální výroční show. Zdroj: stránky kapely

Festivalová sezóna už se neodbytně hlásí o slovo a s ní přijde i další ročník oblíbeneho čtyřdenního svátku rockové hudby s názvem Masters of Rock. Každý večer se na Ronnie James Dio stage představí jeden z headlinerů a my si na ně teď trochu posvítíme. Ani jeden z nich do Vozovic nepřijede poprvé.

KREATOR

Čtvrteční večer nabídne na rozehřání nefalšované klasiky. Německá thrash metalová elita pochází z Essenu, kde se dala dokupy už v roce 1982. Ze současné sestavy u toho byl frontman Mille Petrozza a bubeník Ventor. Mezinárodní věhlas si zajistili druhým albem Pleasure to Kill z roku 1986. Jako většina jejich souputníků si prošli v devadesátých letech obdobím experimetů a ústupu ze slávy, ale s příchodem nového milénia se titulem Violent Revolution vrátili zpět na thrashový Olymp a zůstávají na něm dosud. Poslední zářezem je deska Hate Über Alles z června loňského roku.

WITHIN TEMPTATION

Ze zcela jiného ranku pochází hlavní hvězdy páteční noci, holanďané Within Temptation. Seskupení kolem charismatické krásky Sharon Den Adel patří už skoro třicet let mezi největší hvězdy žánru, zvaného symfonický metal. A to je přesně to, co můžeme očekávat. Epickou show, plnou světel, zadních projekcí a rozmáchlého zvuku. Po svém založení koncem devadesátých let se chvíli otloukali v undergroundu v rodné zemi, až se jim dveře k mezinárodnímu věhlasu otevřely s druhým albem Mother Earth z roku 2000. Poslední dlouhohrajícím počinem je Resist z roku 2019, ale to neznamená, že se Within Temptation flákají. Čas od času pošlou do světa nový singl a na plnohodnotném albu pilně pracují.

EUROPE

Švédové Europe explodovali v osmdesátých letech, kdy vyšlo pompézní album The Final Countdown, jejich třetí. Díky titulní skladbě a dalším hitům se sice prosadili po celém světě, ovšem zvuk alba a dominance zvuku kláves, jež byly dílem producenta Kevina Elsona, se zcela rozcházely s hudebním vkusem většiny kapely. Ta se tak dostala do pasti vlastního úspěchu, což vedlo k jejímu rozpadu v roce 1992. Návrat s albem Start From the Dark v roce 2004 znamenal pro mnoho fanoušků šok. I když na pozici producenta se vrátil Kevin Elson, osmdesátková načančanost byla ta tam a místo ní posluchač dostal dospělý, přemýšlivý hard rock, následující moderní zvukové trendy. Europe byli zpátky. A protože na letošek připadá čtyřicáté výročí vydání bezejmenného debutu, mohou se jejich fanoušci v neděli těšit na speciální oslavu tohoto počinu.

AMON AMARTH

Také nedělní vrchol obstará smečka ze Švédska, ovšem tihle vikingové jedou melodický death metal a to už od roku 1992. Od té doby se na loupežnou výpravu do našich končin vydali nesčetněkrát a mají tu tedy pochopitelně ohromnou fanouškovskou základnu. Světový věhlas jim přinesl hlavně titul Twilight Of The Thunder God z roku 2008. Jak rostla jejich popularita, nabízely jejich vystoupení čím dál větší spektákl. Na kontě mají celkem dvanáct dlouhohrajících desek. Poslední vyšla v loňském roce a nese název The Great Heathen Army. Poprvé od roku 2016 na ní spolupracovali s renomovaným producentem Andym Sneapem.

Vstupenky lze nyní koupit i v jednodenní verzi 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.