04.01.2015 13:00

Queen: Příběh královny - část první Doporučeno

Queen, legendární britská rocková skupina, která je právem prohlašována za nejlepší a nejvlivnější skupinu na světě, se opět vrací. U příležitosti blížícího se koncertu Queen + Adam Lambert, který se uskuteční 17. února v O2 Aréně v Praze, si připomeňme životní cestu Královny rocku.

Vše začíná roku 1968, kdy kytarista Brian May dává na studentskou nástěnku inzerát s nabídkou, aby se k němu přidali spolužáci a vytvořili tak hudební skupinu. Mezi prvními byl baskytarista a zpěvák Tim Staffel a bubeník Roger Taylor. Trojice si začala říkat Smile. O rok později s nimi americká společnost Mercury podepisuje jednorázovou smlouvu, jejímž výsledkem je píseň Earth, která se objevila pouze na americkém trhu a absolutně propadla.

V roce 1970 odchází Tim Staffel, ale zároveň přesvědčuje svého bývalého spolužáka z kurzů grafiky Farrokha Bulsaru, později známého jako Freddie Mercury, aby začal se Smile vystupovat. Rodák ze Zanzibaru měl velice přesnou představu o podobě kapely. „Musíte dělat mnohem originálnější písničky a mnohem jasněji definovat způsob vašeho hudebního vyjadřování. Kdybych byl vaším zpěvákem, věděl bych, jak na to,“ řekl tehdy a byl okamžitě přijat do souboru. Nejprve však museli vymyslet jeho název. Brian a Roger navrhovali Grand Dance (z trilogie C. S. Lewise Daleko od tiché planety). Rogerovi se také líbilo Rich Kids, ale Freddie pevně stál na svém. Přesvědčil je, aby přijali jeho návrh názvu - QUEEN. Nejdřív si Brian s Rogerem nebyli jistí, zdálo se jim to staromódní, ale zároveň přiznávali, že je to působivé. „Je to jenom jméno, ale je královské a zní nádherně. Je to silné slovo, naprosto univerzální a bezprostřední,“ vysvětloval Freddie. A tak v dubnu roku 1970 začíná život skupiny Queen.

V roce 1971 jsou Queen stále bez basisty. Skupina vyzkoušela šest basových kytaristů, ale nakonec měla jasno. Čtvrtým členem skupiny se stal John Deacon, nejmladší člen kapely. Skupina vystupuje v Hornsey Town Hall a na Kensingtonské technické škole a od července do září odjíždějí na své první turné po jihozápadní Anglii. Během toho všeho všichni dále studují, protože si chtějí být jisti, že pokud nebudou úspěšní, budou dobře připraveni na solidně placená místa v tom „normálním“ světě. Během roku 1972 Queen téměř nekoncertují. Připravují se na své první album ve studiích společnosti Trident, se kterou podepsali smlouvu. V tomto roce Freddie vytváří znak skupiny Queen. Queen-Crest Jeho nápady byly založeny na znameních, ve kterých jsou narozeni jednotliví členové. Brian je ve znamení Raka, Roger a John ve znamení Lva a Freddie ve znamení Panny. Navrhl proto znak se dvěma lvy, kteří drží písmeno Q s korunkou, kraba a dvě víly (jako symbol Panny). Nad tím vším je velký Fénix jako symbol naděje.

V roce 1973 si jich všimli pracovníci Trident Audio Productions. Podepisují vydavatelskou, producentskou a manažerskou smlouvu. Jejich první singl Keep Yourself Alive byl propadák. Album nahrávají, pokud je studio volné, což bylo většinou přes noc. Tisk je ztrhal a Radio One odmítlo hrát tuto píseň. Jejich první album Queen propadlo stejně jako singl.
První úspěchy skupiny se dostavují až v roce 1974. Vychází jejich singl Seven Seas Of Rhye, který se dostal na desátou příčku. Seven Seas Of Rhye sice byla i na prvním albu, ale pouze jako instrumentální skladba. Skupina ji přetočila a otextovala. Vychází album Queen II a obsazuje pátou příčku hitparády. V květnu jako předkapela předčasně odstupují od amerického turné s Mott The Hopple, protože Brian má žloutenku. Zbytek skupiny začíná pracovat na dalším albu. V říjnu vychází singl Killer Queen ze třetího alba, který se stává velkým hitem a obsazuje druhé místo. V tom samém měsíci zahajují v Manchesteru své britské turné. O měsíc později vychází nové album Sheer Heart Attack, vystupuje na druhou příčku. Rok 1975 zahajují novou písní Now I'm Here, dosahuje jedenácté příčky. V únoru začíná v Ohiu jejich první americké turné. Freddie trpí zánětem hlasivek, přesto turné dokončí.

 

 

V srpnu se rozcházejí se společností Trident a podepisují smlouvu s manažerem Eltona Johna, protože jsou značně nespokojeni se způsobem, jakým byly spravovány jejich finance. V té době jsou plně zaměstnáni nahráváním nového alba. V říjnu vychází singl Bohemian Rhapsody. Firmě EMI se nahrávka nezdá rozumná, ale díky přednímu britskému diskžokejovi, který tuto píseň často hraje, poptávka po skladbě roste. V prosinci se singl dostává na první příčku, kde zůstává devět týdnů. Skupina koncertuje po Británii. Koncem roku konečně vychází album A Night At The Opera a obsazuje první místo hitparády. V lednu 1976 skupina s převahou zvítězila v ročních anketách. V časopise New Musical Express zvítězili v osmi kategoriích, včetně singlu Bohemian Rhapsody, jako nejlepší britská skupina. V červnu vychází skladba You're My Best Friend a usazuje se na sedmé příčce. Queen pokračují v nahrávání dalšího alba. V říjnu 1976 vychází nové album A Day At The Races a obsazuje vrchol hitparády.

Rok 1977 začínají Queen na turné v Americe. Po návratu z Ameriky skupina pokračuje na turné po Evropě a britských ostrovech. V září je dokončeno nové album News Of The World, kterému předchází singl We Are The Champions / We Will Rock You, který obsazuje druhou příčku v Británii i Americe. Album se umístilo na místě čtvrtém. V listopadu 1978 vychází album Jazz a obsazuje druhé místo. Propagace tohoto alba přinesla mnoho problémů. V Americe byla reklama na album zakázána (nahé dívky projíždějící se na kolech po stadionu ve Wembley, což skupina Queen považovala za legraci, ne za zneužívání sexu, z čehož byla obviněna).

V roce 1979, těsně před odjezdem do Japonska, dostávají nabídku napsat hudbu k celovečernímu filmu podle příběhu klasického komiksového hrdiny Flashe Gordona. Po setkání s producentem filmu souhlasí, že hudbu napíší. V létě se Queen znovu vracejí do studia a začínají pracovat na dalším albu. S natáčením jim pomáhá nahrávací technik známý jako Mack. Jeho dobré nápady na výslednou podobu skladeb ho „dosadily" až do pozice spoluproducenta a od té doby s nimi spolupracuje pravidelně. V březnu 1980 vychází album The Game a končí rovnou na vrcholu žebříčku. Queen začínají práce na hudbě k filmu Flash Gordon. Na podzim dokončují album Flash a v prosinci jej vydávají, krátce po odjezdu na evropské turné. Koncem roku mají na kontě 45 miliónů prodaných alb a 25 miliónů ze singlů. Album The Game dostalo jenom v Kanadě pětkrát platinovou desku. 

Kapela přemýšlí o nových místech, kde by mohli hrát. Padl návrh na Jižní Ameriku. Rozhodli se, že to zkusí na velkých stadionech v Argentině a Brazílii. Jihoamerické turné bylo provázeno spoustou problémů a potíží. Produkční byl na hranicích zadržen, těsně před stadionem se převrátil jeden kamion, byl zatčen a několik dní vězněn jeden technik, protože v šíleném vedru byli všichni ze skupiny oblečeni v šortkách a on byl poslán do města (argentinské zákony nedovolují mužům nosit na veřejnosti šortky). Před koncertem byli Queen dost nervózní, ale když vešli na pódium a zjistili, že 54 000 lidí znalo každou jejich píseň, nemuseli se obávat. Během krátké pauzy před koncertováním v Brazílii jednali o pronájmu největšího stadionu na světě, a to Maracana v Riu, ale to se nepodařilo a museli se spokojit s druhým největším - Mombi Stadiem v Sao Paulu. Celkově zahráli před 497 000 fanoušky.

Jako shrnutí jejich desetileté existence vydávají v listopadu Greatest Hits, které se usazují na dlouhou dobu na vrchol žebříčku (v něm vydrží po 529 týdnů). Stejný měsíc vychází singl Under Pressure, na kterém Queen spolupracují s Davidem Bowiem. V květnu 1982 vychází album Hot Space a obsazuje čtvrté místo. Album znamená odklon od rocku. Mnoho fanoušků vyčítalo toto album skupině a i Brian May sám potvrdil, že z něj není nadšený, ale skupina se snažila hledat nové cesty a možnosti, aby nešla stále ve stejných kolejích.

Rok 1983 tráví členové Queen po svém, rozhodli se udělat pauzu a věnovat se vlastním projektům. Potřebovali si od sebe odpočinout, protože si šli čím dál víc na nervy a často se hádali. Nedívali se na to jako na rozchod, ale samozřejmě tisk to tak prezentoval. Brian koncertuje s Def Leppard v Los Angeles, produkuje album skupiny Heavy Pettin a vydává své sólové album Star Fleet Project - hvězdný projekt tří skladeb s kytaristy Eddie Van Halenem a Alanem Gratzerem. John natáčí singl s Man Friday and Live Junior Picking Up Sounds a Freddie natáčí v Mnichově album Mr. Bad Guy. V lednu roku 1984 vychází singl už opět z dílny celé skupiny Radio Ga Ga. V tomto období vychází album The Works, obsazuje druhou příčku a po Greatest Hits je to zatím druhé nejprodávanější album skupiny. V dubnu vychází singl I Want To Break Free a stává se trhákem na jihoamerickém trhu, kde je přijat jako hymna za svobodu.

 

 

V říjnu Queen hrají v jihoafrickém Sun City, což vyvolává rozruch v tisku, ve Svazu hudebních umělců a mnoha organizacích bojujících proti apartheidu po celé Evropě. Během jediného dne byly vyprodány všechny vstupenky na celkem dvanáct koncertů v Sun City Superbowl. Ale před začátkem prvního vystoupení Freddie ztrácí hlas, ale koncert odehraje. Jedinou možností k uzdravení však byl absolutní klid, takže Queen museli odříct čtyři koncerty, zbylých šest odehrávají po zlepšení Freddieho hlasivek. Rok 1985 zahajují na rockovém festivalu Rock In Rio, kde po úspěšném turné po Jižní Americe mají možnost festival uzavírat. Koncert skupin (AC/DC, Iron Maiden, Yes, Def Leppard a dalších) se konal 12. ledna v Barra da Tijuca, kam se vešlo 250 000 lidí. V červenci odehrávají fantastické představení na koncertu Live Aid, který nahradil v představách veřejnosti dokonce Woodstock. Pořadatelem byl Bob Geldof a charitativní koncert na pomoc Etiopii se konal na stadiónu ve Wembley. Účastnilo se ho mnoho umělců (David Bowie, U2, Elton John...), ale Queen svým vystoupením převýšili ty ostatní. Freddie ovládal celé pódium a každým pohybem a gestem rozpaloval publikum ještě víc. Na své legendární představení měli jen dvacet minut. Noviny příští den opakovaly reakce publika s nadpisy „Královna je král!,“ organizátor celé akce Bob Geldof sám potvrzoval, že Queen byli absolutně nejlepší skupinou dne. Ale nikdo netušil, že Freddie zpívá přes zákaz lékařů, protože trpěl zánětem hlasivek.

Skupina byla požádána Russellem Mulcahym, aby vytvořila hudbu k jeho debutujícímu celovečernímu filmu Highlander. Mulcahy jim dal přesné instrukce, o jaký typ hudby má zájem, a sdělil jim celý příběh. Rok 1986 začíná ve studiích na skladbách k Highlanderu. Chtějí udělat písničky k celému filmu a vydat je na albu. Inspiraci získávají přímo z pracovní verze filmu.

V květnu začíná skupina zkoušet na další turné po Evropě, které zahrnuje několik velkých koncertů, z toho dva na stadionu ve Wembley. Lístky zmizely během několika hodin, proto byly potvrzeny další koncerty včetně Knebworth Parku v Hertfordshiru. O měsíc později vychází nové album A Kind Of Magic vystupující rovnou na vrchol žebříčku.

Poté 6. června odlétají do Stockholmu připravit se na Magic Tour 1986. Vezli s sebou největší vybavení scény, jaké kdy použili - světelné zařízení dlouhé skoro 20 metrů, nejvyšší světla byla téměř 17 metrů vysoko, skládalo se ze šesti počítačem řízených sekcí a vážilo přes devět a půl tuny. V Knebworth Parku, který byl největším koncertem Queen v Británii vůbec, použili vedle 6 000 čtverečních stop velkého pódia také 180 reprobeden; 8,6 míle kabelů, 5 zdrojů energie napájejících 5 000 zesilovačů, obrovský zvukový zesilovač o síle 500 000 wattů a speciální zpožďovací věže a nad pódiem bylo 20x30 stop velké Starvision plátno. Na tomto místě je také vidělo na 200 000 diváků. Na tomto evropském veleturné je viděl jeden milion lidí. V Knebworth Park byli vlastně naposledy vidět živě. Dokonce jako první skupina vůbec hráli za železnou oponou v Maďarsku v Budapešti na Nepstadionu. Požádali maďarskou vládu o povolení natáčet celý koncert filmovou státní společností Mafim a bylo jim vyhověno. Natáčelo se všechno od příjezdu skupiny až po zkoušku, koncert a zákulisí. V den koncertu se na stadion sjeli fanoušci z celého východního bloku, i z Ruska. Freddie chtěl potěšit fanoušky a naučil se s Brianem maďarskou národní píseň Tavaszi Szél, jejíž text si musel napsat do dlaně, protože si ho nezapamatoval. Byl to úspěšný koncert, který později vyšel na VHS pod názvem Live In Budapest.

Rok 1987 Queen odpočívají a opět se rozjíždějí sólové projekty některých členů skupiny. V únoru Freddie vydává singl The Great Pretender a dosahuje čtvrté příčky. V květnu koncertuje se španělskou operní pěvkyní Montserrat Caballé v Ku klubu na ostrově Ibiza. Jejich singl Barcelona (španělský olympijský výbor jej přijal jako oficiální znělku olympiády v Barceloně 1992) se v listopadu dostává na osmou příčku britské hitparády. Freddie tím dost šokoval své publikum, protože to bylo poprvé, co se rockový zpěvák dal na operu. Byl hned oslavován jako génius, a zároveň zavrhován jako excentrik a potupa rocku. Roger Taylor na podzim zakládá skupinu The Cross, protože mu chybí koncerty, a během pauzy Queen chce s nimi odjet na turné. Skupina se dává opět dohromady až v roce 1989 a začne pracovat na dalším albu. Ale mění způsob natáčení. Skladby začínají tvořit jednotlivě a dodělávají je společně. V květnu vychází singl I Want It All a usazuje se na třetí příčce. Je to jeden z nejúspěšnějších singlů skupiny. Koncem měsíce vychází album The Miracle a obsazuje první příčku.

 

Sledujte rock na Facebooku:
 

 

Queen poskytují po deseti letech interview v Radiu One, kde Freddie váhá, zda má dál jezdit na turné s Queen. Jako důvod uvedl, že už se najezdil dost, chtěl změnit rutinu album-turné-album-turné a najít pro skupinu něco jiného. Freddie tráví čím dál tím víc času ve svém domě a vyhýbá se společnosti. Začínají se šířit fámy, že je asi nemocný. Na předávání cen BRIT Awards v únoru 1990, kde skupina získává cenu za výjimečný přínos v oblasti hudby, se Freddie objevuje unavený a vyhublý. Rozbíhají se další dohady a fámy o jeho zdraví. Skupina pokračuje v natáčení nového alba, které slibuje na Vánoce.
Rok 1991 je ve znamení vydání singlu Innuendo z nově připravovaného alba a kráčí rovnou na první místo hitparády. V říjnu vychází The Show Must Go On. Verše písně spolu s videoklipem opět vzbuzují pochybnosti o Freddieho zdravotním stavu.

 

 

Novináři neustále přešlapují před jeho vchodem a sledují každý jeho pohyb. Spekuluje se o jeho zdraví. Když se někde objeví, jeho unavený a vyzáblý vzhled vzbuzuje pochybnosti. Dne 23. listopadu 1991 vystupuje Freddie Mercury před dav novinářů, shromážděným před jeho domem, a oznamuje, že byl pozitivně testován na virus HIV a má AIDS. Umírá o čtyřiadvacet hodin později, 24. listopadu 1991. Hudební svět je v šoku. O jeho chorobě věděli před jeho prohlášením pouze nejbližší přátelé. Brian, Roger a John jsou zničeni, ztratili svého nejbližšího přítele, vydávají toto prohlášení: „Ztratili jsme největšího a nejmilovanějšího člena naší rodiny. Cítíme nepřekonatelnou lítost nad tím, že odešel, smutek z toho, že ho smrt zasáhla na vrcholu jeho tvůrčí dráhy, ale především pýchu ze statečnosti, s níž žil a zemřel. Bylo pro nás darem, sdílet ten kouzelný čas. Až budseeme moci, chceme oslavit jeho život způsobem, na který byl zvyklý.“ Pohřeb se konal 27. listopadu v krematoriu West London. Jednalo se o soukromou záležitost a pozváni byli pouze nejbližší přátelé včetně Eltona Johna a Davea Clarka. 

Král je mrtev...

 

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.