21.12.2023 20:30

Nejlepší rockové a metalové koledy pro hlučné Vánoce Doporučeno

Pár rockových koled nazpívala i americká ikona Alice Cooper. Pár rockových koled nazpívala i americká ikona Alice Cooper. Zdroj: oficiální facebooková stránka zpěváka Alice Coopera

Ať už máte vánoční svátky rádi, anebo jejich průběh prožíváte podobně jako zelený skřítek Grinch, sváteční náladě se nedá uniknout. A pokud vám už z klasických koled hrabe jako Mambě z koled Křečka Mirečka v seriálu Comeback, máme pro vás východisko: seznam nejlepších metalových a rockových vánočních písní. Amon Amarth, Alice Cooper nebo AC/DC jsou totiž skvělou a netradiční volbou namísto ohraných a veselých koled.

1) Iron Maiden – Another Rock and Roll Christmas

Písničku v roce 1984 vydal anglický zpěvák Gary Glitter. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let patřila ve Velké Británii mezi nejčastěji hrané vánoční písně. Glitter tehdy přiznal, že mu Another Rock and Roll Christmas pomohla nabrat na popularitě. Cover písně nahráli britští heavy metalisté Iron Maiden ještě v době, kdy za mikrofonem stál Paul Di'Anno.

 

 

2) Alice Cooper – Santa Claws Is Coming to Town

Americký rockový zpěvák Alice Cooper dokáže udělat i z nevinné vánoční koledy hororovou skladbu. Zatímco tradiční Santa Claus Is Coming to Town z roku 1934 působí roztomile, Cooperova verze s pozměněným názvem posluchači naprosto změní pohled na svátky. V Cooperově stylu dostává text „vidí tě, když spíš, ví, kdy jsi vzhůru" úplně jiný význam.

 

 

3) AC/DC – Mistress for Christmas

Zatímco většina lidí si pod stromeček přeje věci od ponožek po nový počítač, zpěvák Brian Johnson z australských AC/DC si přeje něco úplně jiného. Nebo si alespoň v roce 1990 podle písně Mistress for Christmas přál. Ženskou v červených šatech místo vousatého Santy Clause.

 

 

4) Twisted Sister – Heavy Metal Christmas

Další z povedených coverů tradičních písní. Dvanáct vánočních dnů je koleda původně z Anglie a pochází z 16. století. Dee Snider z Twisted Sister si s tradičními slovy hlavu nelámal a předělal ho podle svého. Místo zlatých prstenů nebo labutí, které mají křesťanskou symboliku, tak Snider pod stromeček v písni dostal panáka Jacka Danielse, koženou bundu nebo tetování Ozzyho. Ne vždy jednou. Kromě této písně nahráli Twisted Sister celé vánoční album A Twisted Christmas (kromě toho existuje ještě deska Twisted Christmas. Ta obsahuje jedenáct parodií na klasické vánoční koledy. Pochází ale z roku 1988 a s Twisted Sister nemá nic společného. Nahrál ji totiž americký zpěvák Bob Rivers se skupinou Comedy Corp).

 

 

5) Chuck Berry – Run Rudolph Run

Stará rockandrollová pecka z roku 1958. Písničku nahrálo i mnoho dalších umělců včetně Lemmyho Kilmistera společně s Davem Grohlem a Billym Gibbonsem. Ti píseň nahráli na další metalovou vánoční desku – We Wish You a Metal Xmas and a Headbanging New Year, kde se nachází i Cooperova Santa Claws Is Coming to Town. Svou verzi Run Rudolph Run uvedli i kytarista Joe Perry z Aerosmith, Keith Richards, Lynyrd Skynyrd, Hanoi Rocks, Cheap Trick nebo Billy Idol.

 

 

6) Type O Negative – Red Water (Christmas Mourning)

Pokud vám i předchozí písničky přijdou moc veselé a chtěli byste si raději pustit něco depresivnějšího, protože zrovna přišla celá rodina na večeři, pusťte si Red Water. Američtí gothic metalisté se vánoční náladou nenechají pohltit ani na vteřinu. Zpěvák Peter Steele, který Red Water složil, totiž rozhodně neměl pozitivní inspiraci. Na Vánoce mu zemřel táta, o rok dříve, také ve svátečním období, tři další členové rodiny. Písnička vyšla v roce 1996 na slavném albu October Rust. Kromě zvonků v ní zazní i dětský pláč.

 

 

7) King Diamond – No Presents for Christmas

Kousek sice začíná melodií Rolniček, po chvíli ji ale King Diamond přehluší šíleným smíchem. Píseň dále pokračuje jako normální metalová vypalovačka. King Diamond ji vydal roku 1985 poté, co opustil kapelu Mercyful Fate.

 

 

8) Ramones – Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight)

Dnes už téměř legenda punk rocku, Ramones, také podlehla svátečním náladám a nahrála koledu. Zpěvák Joey Ramone ale nesložil veselou pohodovou písničku, ale rebelský punkový song.

 

 

9) Amon Amarth – Viking Christmas

Deathmetalový kousek Viking Christmas má s Vánocemi společného máloco. Alespoň hudebně. Písnička se totiž od ostatní hudební produkce švédských Amon Amarth moc neliší. A text je jedna velká recese. Jen porovnejte nostalgický refrén o perníčkách, třpytícím se stromečku a dárcích se slokami plnými krve, násilí a medoviny.

 

 

10) Dio & Tony Iommi – God Rest Ye Merry, Gentlemen

Další tradiční anglická koleda ze šestnáctého století. Za dlouhé roky existence má už písnička slušnou historii. Je například součástí Carol Symphony z roku 1927 od Victora Hely-Hutchinsona, odkazuje na ni Charles Dickens ve své Vánoční koledě a objevila se v několika filmech a seriálech. A taky ji zcoveroval Ronnie James Dio společně s kytaristou Black Sabbath, Tonym Iommim.

 

 

Bonus: Korn – Kidnap the Sandy Claws

Velmi povedený cover písničky, kterou složil filmový skladatel Danny Elfman pro slavný snímek Tima Burtona The Nightmare Before Christmas (Ukradené Vánoce). Kromě této písně Korn nahráli například i notně upravený cover Rolniček, v jejich podání Jingle Balls.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.