01.05.2014 7:00

Respect festival: Letos již po sedmnácté

Fendika Fendika zdroj: incommunityresearch.org

Ve dnech 14. a 15. června proběhne v pražském parku Ladronka již tradiční Respect festival, který oslavuje svět world music a rozmanitých kultur z celého světa.

Mezi hlavní hvězdy bude bezesporu patřit skupina Yiddish Twist Orchestra. Jedinečný koktejl rokenrolu, twistu a židovského klezmeru, který je navíc podpořen vynikající dechovou sekcí, jež mimo jiné doprovází třeba Erica Claptona nebo Eltona Johna. Další, více než pozoruhodný, projekt, který na festivalu vystoup,í se jmenuje Mamar Kassey. Členové, kteří se snaží hrát to nejlepší v tradici západoafrické muziky, přijedou až z nám vzdáleného Nigeru. Rozlohou maličké, ale hudebně silné Kapverdské ostrovy přijede reprezentovat tamní zpěvák Tcheka, který se v průběhu let nedávno minulých stal velikou hvězdou.

Tím ale výčet nekončí – z Indie přijede duo výtečných houslistů Ganesh Kumaresh, z Maroka pak kapela Electric Jabala. Z Finska dorazí veliký solitér severské scény Pekko Käppi, který na svůj tradiční finský nástroj jouhikko jistě odehraje husí kůži nahánějící vystoupení. Jedním z větších ansáblů, které na festivalu vystoupí, bude i thajský Paradise Bangkok Molam International Band.

 

 

Pro milovníky scénických vystoupení si pořadatelé připravili dvě krásná překvapení (a obě jsou z Etiopie) – tím prvním je taneční skupina Fendika, tím druhým pak Cirkus Debre Berhan, který se snaží navazovat na to nejlepší z tradice nového cirkusu a pouličního kumštýřství.

Na letních festivalech se ale propojuje hudba i s jinými uměleckými disciplínami a ani Respect festival nezůstal pozadu. Michael Delia, Čestmír Suška, Martin Janíček a Marianna Stránská budou na festivalu prezentovat své interaktivní instalace. Rodiče určitě ocení i to, že si festival připravil dětský program.

Sledujte jazz a blues na Facebooku:
 

Mimo festivalová vystoupení jsou ale nachytána také ochutnávková vystoupení, která stojí samostatně mimo festivalový program. Prvním z nich je vystoupení nigerských Etran Finatawa, na které jsme Vás už dříve upozorňovali. Následuje vystoupení kapel Jambinai (10. června) a King Ayisoba & Band, které navíc doprovodí one man projekt Zea (29. června).

Už se sluší jen dodat, že vstupenky na Respect festival se prodávají v sítích Ticketpro a Goout.cz. Zvýhodněné vstupné se dá pořídit do 1. května – dvoudenní vstupenka stojí 470 korun, dvoudenní rodinná vstupenka 550 korun a jednodenní vstupenka 400 korun. Pro více informací doporučujeme navštívit stránky festivalu www.respectfestival.cz, kde se rovněž dají vstupenky pořídit. Podporu festivalu v pozici hlavního partnera zaštítila skupina ČEZ, spolupořadateli jsou Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury, Městská část Praha 3 a Městská část Praha 6.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.