27.12.2022 20:22

Komunál vánočním koncertem uzavřel výroční turné Doporučeno

Už tři desítky let je tu s námi Komunál, kapela z Chlumce nad Cidlinou, vedená nezaměnitelným frontmanem Lubošem Suchánkem. Za tři dekády si pochopitelně prošla vývojem, jehož součástí byla mimo jiné i vynucená změna názvu. Dnes se díky své pracovitosti, ale i pokoře mohou pochlubit opravdu početnou armádou věrných fanoušků. Pro ně si jako dárek připravili vzpomínkové turné, jež vyvrcholilo den po Štědrém dnu v takřka domácích Králíkách u Nového Bydžova.

Komunál vznikl jako Komunální odpad v roce 1992. Pod tímto názvem skupina vystupovala až do roku 2010, kdy se kvůli sporu s manažerem byla nucena přejmenovat. Od té doby, už vydala už pět studiových alb se spoustou nových hitovek, ale fanoušci na staré časy nezapomněli a chlumečtí využili kulatého výročí, aby se za dávnou minulostí ohlédli opravdu unikátním setem.

Program večera byl rozdělen na dvě poloviny. První, čistě vzpomínková, byla inzerována jako vystoupení předkapely Komunální odpad. Přípravě této části kapela zjevně věnovala spoustu péče a díky tomu byl zážitek vskutku autentický. Jako intro posloužil monolog v podání Miroslava Moravce z úvodu alba Bůh má jednu tvář. Pro vystoupení Komunálního odpadu v tomto období bylo typické používání divadelních rekvizit a výstupů. Různé postavy v maskách tedy nemohly chybět ani tentokrát, aby pomohly vytvořit správnou atmosféru. Potom už se na pódium dostavil Luboš Suchánek se zbytkem party, ve svém starém kostýmu a s autentickým původním křížem. Nad scénou se prolétla stará čarodějnice Morana a cesta časem mohla začít.

Některé ze starých hitů odolaly letům lépe než jiné, ale tím se zjevně výběr neřídil. Ostatně i sám frontman neváhal některé songy označit za “méně duchaplné”. Záměrem bylo jistě dát fanouškům znovu ochutnat ten pocit, když se s touhle partou teprve seznamovali. A fungovalo to skvěle. Známé popěvky, duchaplné, či ne, zpíval sborem celý sál a nálada byla výtečná. U většiny těchto písní to možná byla poslední šance poslechnout si je na živo.

Druhý set už byl pochopitelně mnohem blíže tomu, na co jsou fanoušci zvyklí z poslední doby. Scénu zdobila velkoplošná obrazovka, na níž záběry z videoklipů střídaly animace. Což ovšem neznamená, že by si i tato část neuchovala punc výjimečnosti. Hned tři kousky pocházely z poslední (již dva roky staré) desky Naše věc. Ke slyšení ale byly i zde dlouho nehrané věci, příkladem budiž Jako psanec, titulní song z prvního alba vydaného po změně názvu. A i starší písničky zazněly, dokonce medley ze skladeb, které se  do prvního setu nevešly. Významným bodem byla také účast dvou synů členů kapely, bubeníka Davida Hlaváčka a Luboše Suchánka.Ti zasedli za bicí a nebyl pro ně nejmenší problém odehrát skladby Zapalte nás a Až mě ráno povedou. Když po tom na úplný závěr zazněl jeden z nejstarších popěvků kapely s názvem Karel, pomyslný kruh se dokonale uzavřel. Přítomnost se setkala s minulostí a společně se vydaly vstříc budoucnosti.

”Tak ať žije Komunální odpad. Tak ať žije Komunál.”

Setlist:

Komunální odpad: Morana, Talisman, Sexuální žně, Propast, Peklo, RVHP II, Love Story, Starej voják, Mám malý pjut, Zvoník, Hokejbal, Děvka

Komunál: Chycenej v sítích, Poslední kulka, Maják, Jedenáct hodin do útoku, Cikánka, medley Komunální odpad, Jako psanec, Pocit, Holčička, Zapalte nás, Až mě ráno povedou, Volnej pád, Je to zlý, Cesty do nebe, Pod maskou klauna, Hrobník a smrt, Karel

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.