24.03.2014 7:00

Nigerští Etran Finatawa zahrají v Praze

Kapela Etran Finatawa Kapela Etran Finatawa Zdroj: edmontonfolkfest.org

Každý, kdo si rád poslechne hudbu z jiných, než našich zeměpisných šířek, by měl zbystřit. Na konci května totiž saharský vítr zavane do Paláce Akropolis pouštní blues kapely Etran Finatawa.

Toto uskupení, které je tvořeno původními obyvateli saharské pouště z kmene Touaregů a kmene Wodaabe, hraje už deset let. Za dobu své existence stihli nahrát 4 alba a v roce 2007 byli nominováni na cenu BBC Radia 3 za objev roku. Poslední album, které spatřilo světlo světa roku 2013, se jmenuje The Sahara Sessions a vzniklo v autentickém prostředí nomádského stanu na Sahaře.

 

 

V hudbě kapely Etran Finatawa se snoubí zvuk elektrických i akustických kytar, tradičních perkusí, vyrobených například z tykví, a svébytného hlasového projevu saharských nomádů. Vzniká tak jedinečná směsice tradiční africké hudby a zvuků západních nástrojů. Nutno také dodat, že kapela se ve své tvorbě nebojí vyjádřit k palčivé situaci, která v oblasti dnešního Sahelu panuje.

Sledujte jazz a blues na Facebooku:
 

Etran Finatawa už v Čechách jednou zahráli, a to roku 2007 v rámci Respect festivalu. Jejich letošní zastávka slibuje jedinečný zážitek, který se našincovi poštěstí vidět málokdy.

Koncert se odehraje v pondělí 26. května v pražském Paláci Akropolis. Začátek je naplánován na půl osmou večer. Vstupenky jsou do 20. dubna k dostání v předprodeji za 250 korun na stání a za 300 korun na sezení. Od 21. dubna zdraží, vstupenka na stání bude stát 300 korun, na sezení 350 korun.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.