31.12.2018 17:20

Musicweb: Ohlédnutí za hudebním rokem 2018 Doporučeno

Je to tak. Jsme na samotném konci roku 2018 a poslední den nás vybízí kromě radovánek i k zamyšlení, jaký byl uplynulý rok, případně jaký bude ten následující. Pojďme se podívat na zajímavé hudební události roku 2018.

Při pohledu na výčet všech událostí, které se během letošního roku udály, se dá jen konstatovat, že člověk, který miluje dobrou hudbu, by se musel rozkrájet, aby stihl všechno, co nám promotéři a různé agentury a kluby letos nachystali pod nos.

Na začátek si ale, jakožto člověk milující jazzovou hudbu, a housle obzvláště, neodpustím jedno smutné připomenutí. V neděli 18. února náhle zemřel francouzský houslista Didier Lockwood. Dvaašedesátiletý hudebník patřil k nemnoha špičkovým houslistům, kteří definovali vývoj jazzových houslí. I proto, že během své kariéry si zahrál s českým klávesistou Janem Hammerem, si dovolím připomenout jeho památku tím nejlepším – tedy ukázkou jeho hudby.

 

 

A nyní již ke koncertům roku 2018. Magazín musicweb.cz se zaměřuje na různé hudební žánry a já si dovolím proto vybrat opět tedy spíše ze svého zaměření – jazz, blues a rock. Metalové fanoušky snad navnadím na to, že podobné zamyšlení pro ně chystá i naše metalová sekce.

Rockové fanoušky určitě musela letos přilákat legendární kapela The Rolling Stones, která 4. července zavítala opět do Prahy, kde vystoupila na ploše letiště v Letňanech. Více jak dvouhodinový koncert poskytl skvělou rockovou show více jak padesáti tisícům fanoušků. Kouzlo, které tuto kapelu obklopuje, stále funguje i přes pokročilý věk jejích členů, což určitě není pravidlem u všech rockových dinosaurů.

 

 

Z rockových zážitků roku 2018 bych si ještě dovolil podtrhnout koncert Ozzyho Osbourna, jemuž předskakovala skupina The Hollywood Vampires. Zde si dovolím říci, že předkapela předčila samotného Ozzyho, který na tom již opravdu není dobře. Navíc předkapelu netvořila žádná neznámá jména. Jedná se o uskupení rockových veteránů v čele s Alice Cooperem, kde na jednu z kytar spíše v pozici maskota kapely hraje dokonce i herec Johnny Depp. Výsledek ovšem stojí za to! Poctivá hutná dinosauřina.

O pořádnou rockovou exhibici se postaral opět koncert projektu G3. 20. března vystoupili spolu na jednom pódiu Joe Satriani, John Petrucci a Uli Jon Roth. Z klubové scény naopak zazářil 30. října britský baskytarista Glenn Hughes, který připomněl své klasické hity z éry, kdy hrál ve skupině Deep Purple. Glenn Hughes je ovšem i jedním z hlavních tahounů superskupiny Black Country Communion, která pro rok 2019 oznámila světové turné a možná i novou desku. Snad dojde i na koncert v České republice...

Z jazzové a bluesové oblasti je třeba vypíchnout koncert americké zpěvačky Beth Hart, která 29. listopadu vystoupila v pražském Foru Karlín. Beth Hart se již stala synonymem kvality a popularitu si vydobyla již i u nás. Pro rok 2019 navíc oznámila opět koncert ve Foru Karlín, takže směle na něj!

 

 

Klub Jazz Dock nás zásobuje řadou skvělých kulturních zážitků, za mě osobně mohu jen tomuto klubu poděkovat za opětovné vystoupení americké skupiny Wood Brothers, která svojí fúzí country, jazzu a blues nabízí skvělou show. Do Jazz Docku zavítal v tomto roce také kytarista Dominic Miller, který tak navázal na své loňské vystoupení se Stingem na Metronome Festivalu. Za jazzové lahůdky ovšem musím ještě připomenout moji oblíbenou norskou skupinu Jagu Jazzist, která v dubnu zahrála v Lucerna Music Baru mix písní převážně z jejich zatím poslední desky Star Fire a úspěšného alba One Armed Bandit. Jestli někdo v tuto chvíli dominuje jazzové fúzi, je to tato kapela.

Sledujte Musicweb na Facebooku:
 

Tolik letmý výčet zážitků z roku 2018. Jak je již patrno, ani ten příští rok nenechá peněženky hudebních fandů ztloustnout, protože se na nás opět chystá spousta skvělých akcí. Za mě osobně si dovolím doporučit jen jednu – megalomanský projekt skladatele a saxofonisty Johna Zorna, který zavítá do Prahy 20. června 2019 v doprovodu takových jmen, jako jsou John Medeski, Marc Ribot nebo Dave Douglas. Přeji tedy našim čtenářům a přátelům vše dobré do nového roku 2019 a hlavně mnoho skvělých hudebních zážitků pro všechny milovníky hudby.

 

 

 

Jaké byly předchozí roky? Přečtěte si naše dřívější shrnutí:

Musicweb: Ohlédnutí za jazzovým a bluesovým rokem 2014

Musicweb: Ohlédnutí za hudebním rokem 2015

Musicweb: Ohlédnutí za hudebním rokem 2016

Musicweb: Ohlédnutí za hudebním rokem 2017

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.