19.02.2020 13:35

JaMarOn: Lucerna pro nás je a bude splněným snem!

Mladá kapela složená ze tří sourozenců a dvou prizvaných hudebníků s velkým potenciálem. „Máme radost, že jsme se dostali do finále Objevu roku v anketě Žebřík.“ S Jamaron jsme si povídali nejen o křtu nového alba, ale také o natáčení nejnáročnějšího klipu. Kdo je jejich inspirací a jakým směrem se bude kapela ubírat, se dozvíte v rozhovoru.

Které kapely Vás v začátcích nejvíce inspirovaly?

Jsou to například Lucie a Chinaski, u kterých se nám líbí jejich celkový zvuk i obsah, ale část kapely poslouchá i rap nebo System of a Down a Led Zeppelin. Chceme, aby naše texty dávaly smysl a vyjadřovaly pocity, které opravdu máme, a nebyla to jen slova, která běží éterem. Naším největším vzorem je ale legendární kapela Falešná ozvěna z Rakovníka.

Základem Vašich alb jsou víceméně pop-rockové songy. Můžeme si na nich ale poslechnout i pár tvrdších kousků říznutých spíše punkem. Je to o rozdílném vkusu členů kapely, nebo co Vás k tomu vedlo?

Punk se týkal spíš našich začátků a jednalo se o spontánní vyjádření. Momentálně směřujeme spíše k rocku, který doplňujeme o moderní zvuk. Rocková muzika obohacená o sample je asi žánr, který všem členům kapely vyhovuje nejvíce.

Dočetla jsem se, že Marie a Jakub jsou juniorskými mistry hry na chodské dudy. Pohrávali jste si někdy s myšlenkou okořenit Vaše songy i tímto hudebním nástrojem?

Ano a dokonce jsme na pár koncertech dudy aplikovali. Jejich nevýhodou je ale to, že mohou hrát pouze v jedné tónině. To se po dvou písničkách už prakticky nedá poslouchat. Nicméně tento plán není v budoucnu nerealizovatelný.

V roce 2015 jste skončili na druhém místě soutěže iRampa. Co Vám tato zkušenost přinesla a vyhledáváte nějaké další soutěže, které podporují mladé kapely?

Máme radost, že jsme se dostali do finále Objevu roku v anketě Žebřík, které vygraduje 13. března v Plzni. Popravdě jsme ale vůči menším soutěžím kapel, kde hlasováním rozhodují fanoušci, skeptičtí. Spíše na sebe strhávají pozornost média než kapely. V dnešní době streamování, YouTube a internetu se dobrá kapela dokáže prosadit i jinak.

 

 

Videoklip Habaděj přání jste natáčeli více než rok a zapojili do něj okolo stovky lidí. To muselo být nejen časově náročné, ale i velmi pracné. Jak natáčení a zpracování tak rozsáhlého klipu probíhalo?

Natáčení bylo velmi náročné a stálo nás mnoho sil. Nakonec jsme málem přišli vinou špatného formátování disku o všechny natočené záběry. Klip byl jako jedny velké puzzle, které se musely šikovně poskládat a to ještě během hry některé dílky přibývaly. Prostě jsme se koukali na jednotlivé záběry a podle pocitů je skládali za sebe, přehazovali a kombinovali. Navíc ani jeden záběr nesměl v klipu chybět. Některé, jako například Zdeněk Godla (Franta ze seriálu Most), už měli předem určené svoje místo.

Nejde si nevšimnout, že v klipu Medvídci koušou postava malé holčičky vyroste v Marii. Jde pouze o „ilustrativní“ záběry, nebo mají pro kapelu osobnější význam? A jak jste se k Nadaci Naše Dítě, které byl klip věnován, dostali?

Jde o velice intimní dílo, nejen o ilustraci, i když jsou v klipu záběry trošku přitažené za vlasy. Nadace jsme si všimli díky jejich kampani "rozvody rodičů mohou být pro dítě traumatem na celý život". Spolupráce s nimi byla naprosto skvělá a děkujeme zejména Štěpánce Gregorové za skvělou pomoc.

Minulý měsíc jste v Lucerna Music Baru pokřtili nové album DOMA. To je ohromný úspěch. Co pro Vás taková příležitost znamená?

Lucerna pro nás je a bude splněným snem! Je to legendární klub, který nás přijal s otevřenou náručí, a my jsme zažili asi náš nejlepší koncert v životě. Kouzlo klubu je v tom, že se v podstatě dotýkáte fanoušků, je to opravdu nezapomenutelný zážitek.

 

 

A jaké bylo setkání s Matějem Ruppertem, který album křtil?

Matěj Ruppert je nezastavitelná střela, hvězda, král českého funky. Ostatně naše pozvání jsme na jeho žádost museli formulovat v němčině. Teprve v klubu jsme zjistili, že němčinu pouze velice zdařile předstírá.

Na Vašich stránkách bedlivě sleduji záložku Koncerty, kde fanoušky zatím ponecháváte plně v očekávání slovy „Tour 2020 již brzy…“. Na co se můžeme těšit a na kterých koncertech tedy nesmíme chybět? Můžete už prozradit nějaké termíny a místa?

Vše se opravdu dozvíte již brzy na našich stránkách :) Ale tušíme, že v Rakovníku, Brně a Liberci budou mít fanoušci radost. 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.