08.12.2012 13:00

Example: 5 věcí, které jste o něm (ne)chtěli vědět Doporučeno

Koncert Exampla 15. března 2013 v Incheba Areně bude stejně jako letos patřit k hudebním událostem roku. Přátelským přístupem, hitovým potenciálem a především energickými show si během dvou zastávek v České republice vybudoval až fascinující základnu příznivců, jež ostrým tempem narůstá. Pro ty, jejichž sluchovody registrují slovo Example s tímto článkem poprvé, nebo skalní fans, již si chtějí ověřit svou znalost pojmů elliotovského slovníku, je tu v pěti bodech průstřel zpěvákova života.

1. První album Exampla nebylo What We Made

Hnidopichové by mohli namítat, že se nejedná o regulérní nahrávku. Prvenství jí ovšem upřít nelze. Po šesti letech, čtyřech úspěšných albech a stadionových hitech, kdy se na koncertech při úvodním pam-pam-pam-pam-pam tancovačky Changed the Way You Kiss Me pravidelně spouští z oblak trakaře, si s nadsázkou snad jen Honza od Vedralů vzpomene na album předělávek We Didn´t Invent the Remix. A to ne, že by jeho zvukové součástky nepracovaly na plné obrátky.

Limitovaná deska sofistikovaně odkazující na Diddyho We Invented the Remix obsahovala jedenáct coverů-necoverů (Example z originální písně čerpal maximálně základní hudební motiv nebo pár vět refrénu) a právě parodie na singl Smile od Lily Allen zafungovala nejlépe. Pro jistotu ještě skladbě nasadil krycí jméno Vile (ohavný), načež si to začala rotovat u Zanea Lowa v éteru Radia 1. Britská zpěvačka však není jedinou vyvolenou, jejíž singl obdržel fešný kabátek. Example předvedl svůj rapperský um třeba v remixech Toxic od Britney Spears nebo Paint It Black jubilantů Rolling Stones.

2. Bral drogy a byl mu diagnostikován mírný stupeň autismu

Společnou páteří obou přiznání se stal singl Come Taste the Rainbow. Onu duhu zahlédl Example ve svých vizích probarvených kokainem, ketaminem a extází, jak vyjmenovává zkušenosti s drogami v rozhovoru pro list The Guardian. Naštěstí se mu ale před očima nezatmělo úplně: „Chci jen říct, že drogy, které jsem zkusil, ze mě lepšího člověka neudělaly – vždyť jsem blázen už za střízliva. Na drogách jsem byl monstrum.“ Neprojevuje se na něm ani Aspergerův syndrom, tedy forma sociální dyslexie, již mu lékaři diagnostikovali v mládí: „Vynikal jsem číselnými počty, fotografickou pamětí, nenáviděl čtení beletrie a miloval knihy o přírodě a historii. To vše jsou příznaky mírného autismu.“ Jen díky intenzivním terapiím dnes navzdory predikovaným problémům s chováním ve společnosti stojí sebevědomě na pódiu před desítkami tisíc lidí.

 

 

3. Výhrůžky, včetně těch smrtelných, jsou na jeho účtu na Twitteru denním chlebem

A nutno říct, že někdy je to počteníčko vskutku nelibé. Elliot Gleave totiž patří mezi ty umělce, jejichž jméno je dle veřejnosti hodno vytesání jak na chodník slávy, tak na náhrobní kámen. V případě druhém zde ale končí veškerá legrace. Příspěvky Examplových haters (není mírnějšího označení) na Twitteru přetékají výhrůžkami jako zapálím tě, zbiju tě, probodnu, poplivu, ti milosrdnější připodobňují jeho vzhled ke koni, kritizují jeho zpěv, rap, oblečení nebo účes… Negativních komentářů odhaduje adresát na čtyři sta. Ani on se ale nenechá počtem tweetů zahanbit.

Kupříkladu 29. listopadu 2012 jich naškrábal až dvacet sedm. A stejně jako jeho odpůrci jimi dokáže způsobit pořádné vzrůšo. Povykládat by o tom mohli obyvatelé anglického městečka Wigan. Britský rapper se totiž jednoho listopadového dne jal prozkoumat, z jakého města pocházejí autoři výhrůžek. A hle, největšího čísla se dočkali právě wiganští pisálci. Na reakce nemusel zpěvák čekat dlouho – druhý den už jeho fotografie na obalu plátku Wigan Evening Post s markantním titulkem BAD EXAMPLE kolovala rukama škodolibých místních. Nu což, každý má své dny.

Přečtěte si také rozhovor s Examplem z letošního Rock for People

4. Už nezpívá o gangstas a prostitutkách

Rapper letos v červnu oslavil magickou třicítku a prozřel. Na to být big nigga a zpívat o děvuškách s balony jako melouny, už zkrátka nemá koule. Trauma z toho ale rozhodně nemá. S odchodem kašpárkovského alterega do věčných lovišť totiž Example obrátil pozornost do sebe samého, kde objevil stopy po evoluci mužské entity.

Ano, řeč je o novopečeném albu The Evolution of Man. Po prohlášení, které umělec poskytl britskému magazínu NME, už nikdo nemůže pochybovat o niternosti čtvrtého alba: „To bych radši zpíval o kokainu, než že jsem v něčí p***. Kokain nikoho doopravdy neuráží. Ale š***** ano.“ (U)přím(n)ost nade vše, že Elliote. Jak se nová nádivka osvědčí u posluchačů, je tři týdny po vydání desky předčasné hodnotit. I těstíčko zpěvákova produktu nechme chvíli odležet, přece jen z kytar každý den nevaří. Konstatovat zatím můžeme fakt, že za zapojení ostrých riffů kytar mohou vlivy matadorů jako Pear Jam nebo The Strokes. A to si zaslouží high five!

5. Po prvním koncertě v Česku si odvezl domů Milerova Krtečka

Malý suvenýr si pro Exampla dlouho před březnovým koncertem v Lucerna Music Baru chystala Veronika Fuksová, zakladatelka tuzemské fanouškovské stránky zpěváka Fansforexample.blog.cz. Krtečka oblečeného v tričku s charakteristickým „e“ mu do rukou vtiskla před zvukovkou a do minuty byla jeho fotka s popiskem dárek od mého pražského fanouška č. 1 (zjevně) na rapperově twitterovém účtu. Pokud se vám v kapse válí nějaká ta koruna nebo vám narostly pověstné zlaté české ručičky, směle do akce!

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.