06.03.2013 17:00

Neumíte hrát na nástroj? Nevadí, jsou tu hudební hry Doporučeno

Hudební hry jsou skvělými zabijáky nudy Hudební hry jsou skvělými zabijáky nudy ilustrační obrázek

Hudba jakožto velmi kulturní záležitost prostupuje i do filmu, divadla a kromě mnohých dalších odvětví i do videoher. Některé přitom nespoléhají jen na soundtrack, ale hudba je přímo jejich hlavní náplní.

Jako hudební fanoušci, ať už větší či menší, jste pravděpodobně někdy dospěli k situaci, kdy jste si chtěli odpočinout, vysadit. Dostali jste chuť na nějakou dobrou hudbu, samotný poslech ale jako by nestačil. Chtělo to něco víc. V takových chvílích může pomoci hudební hra.

Na světě je celá řada počítačových i konzolových her zabývajících se touto tematikou. Rozpětí je přitom dost široké. Najdete jak úplné hříčky, které mají za úkol vás zabavit na pár minut, až po vychytané simulátory hry na různé nástroje či DJingu. Rozdíly jsou jak ve zpracování, tak v ceně, která se pohybuje od freeware titulů, až po několik tisíc za konzolové hry i s příslušenstvím.

Čtětě také: Sampler: Elektronika umí černobílou skladbu pořádně obarvit

Nejjednodušší zástupce najdete na internetu. Zadá-li hraníchtivý jedinec heslo „hudební hry“ do vyhledavače, otevře se mu nespočet dvěří, které vítají ve světěonline titulů. Jde většinou o krátké hříčky s diskutabilní kvalitou, která je navíc značně individuální. I přesto se najde spousta opravdu zábavných věcí pro hračičky. Příkladem může být například tonematrix od audiotool.com.

Hráč dostne čtvercovou matici bodů, na které může jednotlivé čtverečky zapínat a vypínat. Polem přitom projíždí v pravidelných intervalech vlna, která je rozeznívá. Nevěřili byste kolik zábavy se s tímhle virtuálním „xylofonem“ dá zažít. Své výtvory je navíc možné zkopírovat a dát třeba na sociální síť. Kromě toho nabízí na svých stránkách audiotool dost komplexní bezplatnou online aplikaci na mixování hudby.

Podobnou a trochu propracovanější hru Nodebeat vytvořilo studio AffinityBlue pro telefony s operačním systémem android a iOS. Zde je na výběr několik druhů koulí vydávajících tóny, včetně perkusí. Vzájemným propojováním lze docílit zajímavé hudby plné efektů. Zadní plocha navíc funguje při poklepání jako improvizovaný syntetizátor, který nabízí překvapivé množství nastavení.

 

 

Je libo stát se rockovou hvězdou? Žádný problém! Tento úkol už několik let plní známá konzolová hra Guitar Hero, nyní již ve verzi 3 a dostupná i na PC. Díky ní se hráč stává rockovým umělcem, který se snaží uchvátit publikum svým jedinečným hudebním přednesem. Vše probíhá prostřednictvím ovladače v podobě kytary, na které je pět odlišených tlačítek plus jedno, které nahrazuje struny.

Samotné prostředí pak připomíná jakousi dálnici, na níž hráč míjí barevné body. Ve správnou chvíli přitom musí zmáčknout příslušné tlačítko, nebo „brnkat“ do strun. Když se hráč netrefí, projeví se to na melodii nebo rytmu a přítomné virtuální publikum to dá rozhodně najevo.

Chce to chvíli cviku, ale po nějaké době se do toho dostane snad každý a hra bude opravdu zábavná. Výhodou je navíc možnost připojení dalších ovladačů v podobě bicích nebo mikrofonu, díky kterému lze zapojit i zpěv. I proto je Guitar Hero vhodný titul například na párty, kde můžete soutěžit s přáteli. Nevýhodou zůstává nutnost přikupovat příslušenství v podobě ovladačů a omezený repertoár písniček, které musí být vydány přímo studiem. Se svými oblíbenými neznámými srdcovkami tak nepočítejte. Cena i se základní kytarou se pohybuje od 1 500 korun.

 

 

Z podobného soudku je i DJ hero. Jde o naprosto stejný princip. Jen rock nahradila taneční hudba a místo kytary je zde malý mixážní pultík. Ve hře si pak jedinec hraje na DJ a objíždí velké světové párty. Může si zascratchovat, přepínat mezi jednotlivými tracky nebo měnit frekvenční rozsah.

U obou titulů ale rozhodně nejde o realistický zážitek. Trénink mezi koncerty to určitě nebude. Je nutné si uvědomit, že u těchto her se nevyvíjí žádná tvůrčí činnost. Vlastně se hráč jen snaží dostat se do přesně vymezených kolejí, které mu vývojáři určili. I přesto ale bude potřeba trocha cviku a pořádně rychlé prsty i reakce.

Nepřehlédněte: Filmová hudba musí být zázrak

Jednou z nejlepších a nejzábavnějších hudebních her je PC titul Audiosurf. Na rozdíl od předchozích zástupců k jeho hraní není potřeba nic jiného než myš a pořádná dávka hudby v počítači. Princip je velmi jednoduchý. Hráč letí na jakési snové futuristické dálnici plné barevných krychliček. Musí sbírat barevné a vyhýbat se těm šedým. To samo o sobě nezní moc zajímavě, říkáte si proč je to tak zábavné? Je to proto, že hra umožňuje spustit jakoukoliv písničku ve standardních formátech! Nejste tedy limitováni žádným předpřipraveným seznamem. Jednoduše vezmete track, spustíte ho a hra automaticky vygeneruje dráhu i překážky.

Neptejte se, jak daný algoritmus pracuje, jisté je jen to, že funguje skvěle a každá písnička představuje zcela odlišnou výzvu. Podle rychlosti a dalších faktorů má totiž dráha buď vzestupnou tendenci, tj. že stoupáte nahoru, nebo naopak letíte střemhlav dolů. Experimentování se tedy meze nekladou.

Hudební fandové mohou zkoušet pomalé i rychlé kousky a vybírat si mezi několika módy a obtížnostmi podle toho, který jim sedne nejvíce. Za jízdu pak hráč dostává body a své výkony může porovnávat s ostatními na internetu. Osobně se mi nejvíce osvědčily relaxační jízdy s rychlou muzikou plnou zvratů. Podporována je i hra pro dva hráče. Titul je k dispozici i v demo verzi, plná podoba se dá sehnat už za necelých 300 korun.

 

 

Hudební hry představují spoustu zábavy a také odlišných výzev. Výše uvedený výčet je jen orientační, všechny tituly by se jen těžko vešly do jednoho článku. Zůstává tedy na vás, zda zvolíte něco pro ukrácení chvilky, proměníte se v rockového mága, anebo strávíte dlouhé hodiny hledáním té zaručeně nejrychlejší písničky, kterou prolétnete se svou raketou.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.