03.04.2013 7:00

Hudbu složil, k velkému dílu přispěl. Kdo je to?

Hudba byla s kinematografií spojena dříve než mluvené slovo. Soundtrack je již řadu let součástí každého úspěšnějšího filmu. Ale kdo za filmovou hudbou stojí? Kolik z nás zná jména alespoň pěti skladatelů z tohoto významného odvětví hudebního světa? Pojďme si připomenout několik z nich.

Budeme-li se bavit o soundtracích, můžeme jmenovat pět různých typů nahrávek. Jednak máme soundtracky, které vzešly z písní muzikálových filmů. Pak jsou hudební nahrávky složené z hudební kulisy nemuzikálových filmů. Třetí kategorií jsou soundtracky ze známých singlů většinou popových interpretů. Další je hudba z počítačových her a poslední jsou soundtracky, které obsahují nejen hudbu, ale také dialogy z filmu.

Přečtěte si také: Filmová hudba musí být zázrak

Zaměřme se na druhou kategorii. Hudba, která na pozadí příběhu utváří atmosféru scény, děje a celého filmu. Řeč však nebude o konkrétních soundtracích, ale o skladatelích, kteří hudbu komponují. Představuji vám deset jmen, která k filmové hudbě neodmyslitelně patří.

Ennio Morricone

Morricone je dnes již legendou na poli komponování filmové hudby. Jeho italský původ je spojen i s nejvýznamnějším filmovým žánrem, pro který psal hudbu, jímž je spaghetti-western. Legendární filmy jako Tenkrát na Západě (1968) nebo Hodný, zlý a ošklivý (1966) by bez hudby Ennia Morriconeho nebyly, čím jsou.

Morriconeho skladby jsou součástí i posledního filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django (2012), který vychází z tradičního amerického westernu. Celkově napsal hudbu k více než pěti stům filmů a televizních seriálů, pětkrát byl nominován na Oscara, ale získal jen jednoho. V roce 2007 mu byl udělen Oscar za celoživotní dílo.

 

 

Howard Shore

Hudba Kanaďana Howarda Shora zůstala uvězněna v pamětích posluchačů především díky trilogii Pána prstenů. Jeho skladby zaznívají a budou zaznívat i v Hobitovi. Ale není to jen Tolkienův svět, kterému dodal hudební podtext, neboť skladby Howarda Shora zaznívají v osmdesáti filmech. Za hudbu k filmu Hugo a jeho velký objev byl nominován na Oscara a za Pána prstenů proměnil nominace na tři Oscarovy sošky. Mimo to získal také tři Zlaté glóby a čtyři ceny Grammy.

 

 

Danny Elfman

Danny Elfman je dvorním skladatelem režiséra Tima Burtona, s nímž spolupracoval na všech filmech až na dva (Sweeny Todd: Ďábelský holič z Fleet Street a Ed Wood). Napsal hudbu i k trilogii Spiderman. Věnuje se i psaní seriálových znělek. Jistě si každý vybaví například tu k seriálu Simpsonovi. Zajímavostí je, že nemá hudební vzdělání. Z předávání Oscara si zatím odnesl „jen“ čtyři nominace.

 

 

Hans Zimmer

Jednoho Oscara a osm nominací, takové je prozatímní skóre Hanse Zimmera. Pochází z Německa a mimo hudbu je významným počinem v jeho kariéře i založení filmového studia Remote Control Productions. Zatím jediného Oscara získal za hudbu k filmu Lví král (1995). Zkomponoval hudbu k filmu Gladiátor, Šifra mistra Leonarda, oběma filmům Sherlock Holmes a dvěma dílům Pirátů z Karibiku. Oscarovou nominaci mu přinesla hudba k filmům jako Počátek nebo Rain Man.

 

 

Jerry Goldsmith

Dlouhý seznam filmů, ke kterým složil hudbu, má pod svým jménem zaznamenaný Jerry Goldsmith. Hudba k pěti filmům o Star Treku, ale také k dalším klasikám jako Mumie, Vetřelec nebo Planeta opic. Oscara vyhrál jen jedinkrát v roce 1977 za film Přichází Satan!, zatímco nominován byl celkem sedmnáctkrát. Jeho dílo je považováno za jedno z nejrozsáhlejších a stylově nejzajímavějších v oblasti filmové hudby.

 

 

James Horner

Velkofilm, jakým je Titanic, se výrazným písmem zapsal do historie stříbrného plátna a spolu s ním i James Horner, který k němu složil hudební doprovod. Za dramatickou hudbu a píseň k Titanicu získal celkem dva Oscary. Soundtrack k filmu Titanic je dodnes jedním z nejprodávanějších vůbec. Vyjmenujeme-li několik dalších filmů, na kterých James Horner pracoval, musíme zmínit film Avatar, Trója, Čistá duše či Jméno růže.

 

 

John Williams

Těžko někdo nasbíral více nominací na Oscara než John Williams, neboť čtyřicet pět je opravdu úctyhodné číslo. Pět sošek skutečně získal. Ve kterých filmech uslyší diváci hudbu Johna Williamse? Především ve filmech dobrodružných a fantastických. Například Válka světů, ve filmech s Indiana Jonesem, v Jurském parku, Hvězdných válkách nebo ve filmech o Harry Potterovi.

I vážné dramatické filmy jako Schindlerův seznam nebo film Zachraňte vojína Rayana jsou plné Williamsovy hudby. John Williams úspěšně spolupracuje i s významným americkým režisérem a producentem Stevenem Spielbergem.

 

 

Alan Silvestri

Americký skladatel Alan Silvestri stejně jako ostatní složil hudbu k mnoha úspěšným filmům. Osobním úspěchem se pro něj stal film Forrest Gump, ke kterému zkomponoval hudbu a přinesla mu hned dvě ocenění Akademie v podobě Oscarové sošky. Režisér Robert Zemeckis spolupracuje s Alanem stejně intenzivně jako s Tomem Hanksem. Společnou stopu zanechali ve filmu Polární expres nebo zmíněném Forrestu Gumpovi. Silvestri je podepsán i pod hudbou k trilogii Zpátky do budoucnosti. Dalšími z mnoha jsou Mumie se vrací, Van Helsing či Beowulf.

 

 

Alan Menken

Jedním z posledních, které zmíníme, je Alan Menken. Dvorní skladatel studia Walta Disneyho, který napsal hudbu k mnohým animovaným filmům. Zatím poslední práci si můžeme poslechnout při sledování filmu Na vlásku, za niž získal Oscara. Značná část jeho díla byla oceněna nominací na Oscara. V případech, kdy nominaci proměnil ve výhru, většinou bral ocenění hned po dvou kusech (za hudbu a za skladbu). Tak tomu bylo u Pocahontas, Krásky a zvířete a Malé mořské víly.

 

 

Alfred Newman

Alfred Newman za svůj život zkomponoval hodně filmové hudby a získal největší počet Oscarů. Vyhrál devět sošek, což je druhý nejlepší výsledek v počtu Oscarů na osobu. Předběhl ho jen Walt Disney. Alfred Newman zemřel v roce 1970, ale jeho synové v linii skladatelů filmové hudby pokračují.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.