25.08.2013 7:00

Dixie Chicks: Dívčí countryové trio

Dixie Chicks Dixie Chicks myspace.com

Country. Žánr, který je buď přijímaný úplně, nebo naopak vůbec. V našich končinách nahlížíme na country z pohledu střední Evropy a mnoho nového z tohoto žánru se do většího povědomí příliš nedostane. Pouze několik country-popových nikterak výrazných jednotlivých skladeb. Představme si historii i současnost kapely Dixie Chicks, která má v žánru již obhájenou stálou pozici.

Do České republiky a jejího okolí zavítají zahraniční interpreti country velmi zřídka. Žánr, u nás často spojovaný s folkem (ale místním, nikoli americkým), však ve Spojených státech tvoří velkou část hudebního průmyslu i dnes a muzikanti jsou zde velmi uznávaní. Nemusíme mít na mysli starší interprety jako Dolly Parton, Johnnyho Cashe nebo Krise Kristoffersona, ale jmenujme z těch mladších, známějších, jmen Martinu McBride, Brada Paisleyho či Mirandu Lambert.

Country je styl s velkou historií, úzce souvisí s životem na Novém kontinentu. Pojí v sobě kořeny americké hudby, které však vznikaly již v Evropě. Je to propojení západní evropské hudby, kterou především ovlivňovaly irské rytmy, folk, později pak gospel, částečně i swing a blues. Kytara, bandžo, mandolína, dobro nebo housle patří mezi typické nástroje žánru. Však především texty tvoří country. Tuto tradici v sobě nese právě folková hudba, teskné nápěvy irských usedlíků i černochů na plantážích.

Nyní se přesuňme do texaského Dallasu do roku 1989, kdy vznikla čistě dívčí skupina Dixie Chicks. Založily ji zprvu čtyři členky – basistka Laura Lynch, kytaristka Robin Lynn Macy a dále dvě sestry – Martie a Emily Erwin. V té době ještě obě nosily své rodné příjmení. Dnes jsou známé pod jmény Martie Maguire a Emily Robison. Poslední dvě jmenované jsou pro kapelu nejdůležitějšími články, jelikož vydržely ve skupině působit po celou dobu její existence.

Nový vítr - nová zpěvačka

Původně sestry zpívaly doprovodné vokály a staraly se především o hudební aranže. V roce 1995 čekaly kapelu personální změny. Nově nahradila hlavní zpěvačky Lauru a Robin podstatně mladší Natalie Maines, která pocházela z hudební rodiny hrající právě country. Do té doby se tehdejší Dixie Chicks nepřehouply přes lokální scénu, ale s vydáním alba Wide Open Spaces se vše změnilo.

Úspěch a sláva následovaly vzápětí. Nadupané skladby I Can Love You Better, There´s Your Trouble či přemýšlivá a uklidňující You Were Mine nevynikají o nic více než dalších devět písní obsažených na albu. Z pera sester však byla pouze jedna – jmenovaná You Were Mine.

O rok později se znovu tříčlenné Dixie Chicks přihlásily s albem Fly. O něco více autorských kousků nacházíme mezi čtrnácti skladbami. Na tvorbě písní se již podílela i Natalie a vznikla řada neodmyslitelných písní kapely ve spolupráci se sestrami. Bluegrassový Sin Wagon rozhýbe v živé i v reprodukované verzi vždy. Skladby Heartbreak Town nebo Let Him Fly (podle které se jmenuje celá deska) jsou naopak velmi meditativní a vyznívá v nich Nataliin silný hlas. Výsledek se velmi zdařil.

 

 

Z následujícího alba Home, které vydaly v roce 2002, se do žebříčků hitparád dostalo pět singlů – vypalovačka Long Time Gone, poklidná Landslide, tragická Travelin´ Soldier, přemýšlivé Godspeed a Top of the World. Z úspěšného turné Top of the World v roce 2003 vydaly záznam koncertu z Filadelfie – na dvou discích je možné zhlédnout dvaadvacet skladeb soustředěných na poslední album, ale také na průřez celé kariéry kapely.

Akustický koncert An Evening With The Dixie Chicks byl vydán také u příležitosti alba Home. Natáčel se v Kodak Theatre v Los Angeles a kapela představila starší i nové písně v komorní atmosféře, ze které sršela energie a dokázala během vystoupení ukázat to nejlepší. Tento záznam je k dostání i v České republice.

Na koncertech Natalie s ihned rozpoznatelným hlasem zastávala především vokálové party, poté přidávala akustickou kytaru. Martie kromě vedoucích houslí také hrála na mandolínu a obstarávala s Emily, která hrála na dobro, bandžo, kytaru či basu, doprovodné vokály či trojhlasy.

Přečtěte si také reportáž z pražského koncertu Krise Kristoffersona

Rok 2006 s sebou přinesl album Taking the Long Way, které další rok získalo pět ocenění Grammy. Pokud se má končit v nejlepším, tak je otázkou, zda tomu tak bylo i zde, protože jmenované album je zatím poslední studiové. Deska jako celek se posunula od klasického bluegrassu a alternativního country k lehce popovějším melodiím. Sice změna nijak výrazně kapelu neposunula k úplně mainstreamovému popu, nicméně se již celé pojetí desky hodně vzdálilo od původní myšlenky. Na vzniku skladeb se naopak sympaticky podílely všechny tři členky. Poté kapela oznámila, že si na několik let dávají přestávku a chtějí se věnovat svým rodinám, jelikož Emily má čtyři děti, Martie tři a Natalie dvě.

Jak již na začátku bylo nastíněno, sestry Martie a Emily prošly celým vývojem kapely, a ani v nynější přestávce se hudby nevzdaly. V roce 2010 založily novou kapelu – duo Court Yard Hounds – které vychází z country, ale připojuje také folk. Natalie se v té době ještě nechtěla vracet na scénu, a tak se v novém projektu stala zpěvačkou poprvé Emily. Ve stejném roce vydaly hned debutové album pod jednoduchým názvem Court Yard Hounds. Na desku nahrály dvanáct skladeb, k nimž napsaly texty, a taktéž se podílely na produkci. V březnu téhož roku se prvně objevily na pódiu a zahrály společně s mnoha hudebníky spolupracujícími s Dixie Chicks, včetně otce Natalie Lloydem Maines.

 

 

Červenec 2013 přinesl novinku Amelita s jedenácti písněmi. Zatím byla jako první singl vydána skladba Sunshine. Znovu se Emily ujímá vokálů, oproti Natalie má jemnější hlas, nicméně k novému zvuku kapely velmi sedí. Drží se banja a kytary, zatímco Martie zůstává věrná houslím. „Jsme kapela, ne jenom nějaký projekt. Písničky jsou jiné, byla jsem otevřená novým nápadům a směrům, jak se jinak podívat na život a na svět. Tentokrát už není všechno tak osobní a vážné, jako bylo na našem prvním albu,“ vyjádřila se Emily k nové desce. Nyní cestují po Spojených státech a představují ji živě.

Ve stejném roce v červnu se však na hudební scénu vrátila i Natalie s prvním sólovým albem Mother, pojmenovaném po stejnojmenné skladbě Rogera Waterse, která se na něm také objevila. Zpěvačka se na něm pustila do rockové tvorby.

Vývoj kapely Dixie Chicks bylo zajímavé sledovat. Ve své hudbě skupina propojila komerční přístup vyprodaných hal i image, ale taktéž dokázala vyprodukovat alba dnes již patřící mezi nejlepší zástupce v žánru. Trojka se pro zajímavost objevila také v devatenácté řadě seriálu Simpsonovi. V minulém roce bylo zveřejněno, že kapela vystoupí v původním obsazení všech tří členek na čtyřech akcích v Kanadě. Na třech z nich již vystoupily v červenci a poslední je čeká v říjnu.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.