12.07.2022 13:14

Jeff Beck stvořil muzikanta Johnnyho Deppa Doporučeno

Pondělí 11. července představovalo pro hudební fajnšmekry velký svátek, protože do prostor pražského O2 Universa zavítal, historicky do České republiky teprve potřetí, britský kytarista Jeff Beck. A aby to bylo ještě zajímavější, přibral si k sobě jako hosta populárního amerického herce a hudebníka rovněž - Johnnyho Deppa.

Že by se někdy mohly protknout cesty dnes již osmasedmdesátiletého britského rockového veterána Jeffa Becka a Johnnyho Deppa, to by ještě před několika lety nenapadlo nikoho ani v nejdivočejších snech. Psal se rok 2020, když v době lockdownů prosáklo na veřejnost, že Beck a Depp spolu spolupracují, chystají album a hodlají spolu i koncertovat. V této obtížné době ovšem vypustila dvojice ven singl Isolation od Johna Lennona, aby ukázali, že to myslí vážně.

Uběhly dva roky a málem se na celý projekt zapomnělo. Bylo to právě během koncertu zpěvačky Beth Hart 7. června, která mimochodem s Beckem v minulosti spolupracovala, kdy byla oznámena nečekaná událost, že se koncert Becka s Deppem v podstatě již za měsíc uskuteční. A skutečně se v červenci vyrazilo přes čtyři tisíce lidí podívat na koncert tohoto kytarového velikána a nedá se popřít, že mnohé přítomné fanynky ten večer přilákal spíše populární Johnny Depp.

Poctu předkapely získal z našich luhů a hájů zkušený Michal Pavlíček, který se svým triem spolu s klávesistou Michaelem Nejtkem zahájil v osm hodin večer svůj tvrdý rockový set. Těžko se dá popřít, že Michal Pavlíček je jedním z našich nejlepších kytaristů, volba tedy pro koncert Jeffa Becka byla více než na místě. Michal Pavlíček pojal svůj set jako kytarovou exhibici, při níž představil jak písně ze své poslední sólové desky Pošli to tam!, tak i starší věci od Big Heads. Koncert zakončil Zemí vzdálenou zazpívanou se třemi sboristkami. Těžká je role předskokana, nejinak i pro takového zkušeného kytaristu, jakým je Michal Pavlíček, takže setlistu se vytknout nic nedá, bohužel těžko říct, čím to vlastně bylo, ale Pavlíčkova kytara byla zvukově hodně halasná, že přeřvala téměř vše a zvukový dojem byl rozpačitý. O to více děsila představa, zda takto bude zvukově znít i Jeff Beck.

 

 

Ten nastoupil po deváté večer na stage se skladbou The Pump ze své úspěšné desky There and Back z roku 1980. Obavy ze zvuku se ukázaly záhy liché, neboť Beckova kytara skutečně virtuózně a čistě zpívala a Jeff Beck ukázal, proč se může honosit titulem jednoho z nejúspěšnějších kytaristů na světě. I v pokročilém věku je jeho hráčská technika naprosto bezchybná a téměř dokonalá. Koncert se nesl převážně ve znamení cover verzí, ostatně za Jeffovými skladbami a deskami v minulosti stáli vždy skvělí klávesoví skladatelé jako Max Middleton, Tony Hymas a samozřejmě i náš český rodák Jan Hammer, samotný Jeff Beck se autorsky až na úplné výjimky po celou svoji kariéru prakticky neprojevuje.

Právě Jana Hammera připomněl během první půle večera, během níž odehrál skladby jako Star Cycle nebo You Never Know. Rovněž zazněl cover You Know You Know od Mahavishnu Orchestra, v nichž se Jan Hammer proslavil, a aby toho nebylo málo, odehrál v první půli i slavnou skladbu Stratus, u jejíhož vzniku stál Jan Hammer též. Chtělo by se říci, že to byl setlist na míru dělaný českému publiku, nicméně Jeff Beck svůj setlist v rámci celého turné postavil právě takto.

Je mimochodem paradox, že Jan Hammer je dnes více známý v zahraničí než v České republice, což dokazuje právě i Beckův setlist, díky němuž můžeme naživo a autenticky slyšet písně našeho nejslavnějšího žijícího hudebníka.

 

 

Členy kapely měl Jeff Beck rovněž znamenité – basu ovládala a svým slap stylem rozvíjela osvědčená Rhonda Smith, za klávesy zasedl Robert Stevenson, který zdařile držel „hammerovsko-hymasovský“ zvuk a za bicími zaujala mladička blonďatá bubenice Anika Nilles. Jeff Beck víceméně táhl celý koncert sám na svém výkonu, nicméně pěkné slapové sólo si střihla právě jeho oblíbená Rhonda Smith.

Druhou půli koncertu odstartovala rázná píseň Rumble, během níž nastoupil i tolik očekávaný Johnny Depp. Ten v rámci turné zatím s Beckem představil několik písní z chystaného alba nazvaného 18, které má v brzké době vyjít. Johnny Depp je především známý herec, nicméně své hudební kvality představil už v minulosti v rockových Hollywood Vampires, s nimiž zavítal před několika lety i do Prahy, kde tehdy předskakoval Ozzymu Osbournovi. Ve spolupráci s Jeffem Beckem musel vyjít více s kůží na trh a výsledek není vůbec špatný. Depp má příjemný pěvecký projev, se kterým si zatím možná úplně nevěří, nicméně jeho výkon podporuje právě taková kytarová legenda, jako je Jeff Beck. A ten mu poskytoval v druhé půli dokonalé zázemí. Zazněla již avizovaná píseň Isolation a rovněž This is a Song for Miss Hedy Lamarr, jíž je Depp přímo autorem. A nutno dodat, že je to skutečně pecka. Amber Heard, Deppova bývalá manželka, by asi byla jiného názoru, protože nenajít v textu narážku na nedávný soud Deppa a Amber Heard prostě nelze. Ale zpět k hudbě.

Pěvecky zaujal Depp i při Hendrixově Little Wing. Beck si naopak užíval syrových sól, jimiž je protkána píseň Venus in Furs původně od Velvet Underground. Deppův temný frázovitý projev dobře podtrhoval ponurý tón této skladby. Rovněž zazněla nedávno vypuštěná skladba do éteru – The Death and Resurrection Show od skupiny Killing Joke (členem Killing Joke je pro znalé Jaz Coleman, jenž spolupracoval se skupinou Čechomor na Roku ďábla). Koncert zakončil Beck písní A Day in the Life, která je opravdu skutečným coverovým klenotem a Beckovým majstrštykem. Tuto píseň poprvé zpracoval Beck k desce In My Life George Martina z roku 1998 a od té doby patří ke stabilním písním Beckových setlistů. Koncert trval čistého času pouze hodinu a půl, ale tento čas byl naplněn tak poctivou porcí hudby, že si snad fanoušek ani nemůže stěžovat, i když Beckova kytara by se dala poslouchat rozhodně déle.

 

 

Johnny Depp možná mediálně zastiňuje Jeffa Becka, nicméně jeden bez druhého by, dá se říci, nebyli. Beck předvádí neskutečně jistý a geniální virtuozní výkon, Depp postupně nachází muzikantskou jistotu a jejich společný projekt je tak hezkým příkladem přátelství, které přesáhlo do hudební roviny. A v té Deppa, a to je na hudbě krásné, mimochodem na rozdíl od filmových studií nikdo necenzuroval ani nerežíroval. Paradoxně celý soudní spor s Amber Heard stvořil nového Johnnyho  – muzikanta Johnnyho Deppa, jelikož nemohl natáčet filmy. I k takovým paradoxům někdy dochází.

Deska 18 má vyjít již 15. července, vydání nosičů je plánováno na září. Je otázkou, jestli se spolupráce Becka a Deppa ještě bude dále vyvíjet. Každopádně Jeff Beck opět potěšil české fanoušky, historicky již potřetí (poprvé v Tesla Areně v roce 2011, podruhé na Pražském hradě v roce 2014) a je otázkou, vzhledem k jeho věku (od vzniku Antonioniho filmu Zvětšenina, v němž Jeff Beck rozbije svoji kytaru, uplynulo letos již neuvěřitelných 56 let!), zda to nebyla skutečně již poslední návštěva České republiky. Budeme doufat, že k nám ještě a to brzy zavítá.

Koncertní setlist:

  1. polovina – Jeff Beck s kapelou

The Pump, Star Cycle, You Know You Know, Stratus, Midnight Walker, Big Block, Caroline, No, Brush With the Blues, Cause We´ve Ended as Lovers, You Never Know

  1. polovina – Jeff Beck s kapelou a Johnnym Deppem

Rumble, This is a Song for Miss Hedy Lamarr, Isolation, Time, Venus in Furs, Little Wing, The Death and Resurrection Show

Přídavky: Corpus Christi Carol, A Day in the Life

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.